• hr
  • en
  • de
  • it

Predstavljen Dogwatch na fažanskoj plaži

Na plaži za pse u turističkom naselju Bi Village u Fažani održao se jedinstven događaj koji je za protagoniste imao talijansku školu pasa spasioca "SICS Friuli Venezia Giulia", pododjeljka "SICS Italia" odnosno Talijanske škole spasilačkih pasa.
Za goste naselja i za sve kupače na plaži prezentirali su svoj rad, odnosno spašavanje ljudi na moru, dva puta u danu - od 10 do 12 i od 17 do 18 sati. Inače, "SICS Italia" osnovan je prije 27 godina, a njen osnivač Ferruccio Pilenga uspio je ostvariti svoj san kada je SICS postao poznat na cijelom talijanskom teritoriju te su do danas osnovani odjeljci odnosno sekcije po cijeloj Italiji, s oko 540 licenciranih pasa. Treba napomenuti da postoje sekcije "SICS-a" koji rade s pomorskom stražom, neke s talijanskom policijom, vatrogascima...
Kako doznajemo, osobe koje izaberu rad u SICS-u, u želji da postanu spasioci, svi su redom volonteri koji se subvencioniraju od strane donacija. Svi psi pripadaju pojedinim volonterima te su osposobljeni za rad i spašavanje kroz obuku koja traje najmanje godinu dana prije nego što dobiju odgovarajuću licencu.
Licenca se mora obnavljati iz godine u godinu što je vrlo važno zato da se napravi godišnja procjena vještine psa i njegovo zdravstveno stanje koje mora biti besprijekorno, a sve kako bi se osigurala pouzdanost u ovom odgovornom poslu "dog rescuea".
AKo bi netko sa svojim psom želio ući u ovu udrugu, postoje samo dva ograničenja, a to je težina psa - pas mora imati više od 25 kilograma kako bi bio sposoban izvući utapajućeg čovjeka iz vode dok voditelji moraju biti punoljetni. Osim toga, pas mora imati predispozicije za vodu, a rase koje se najčešće koriste u svrhu spašavanja su labrador, zlatni retriver i newfoundlander koji se i inače koriste za aktivnosti na vodi.
Na prezentaciji svoje su vještine pokazali predsjednik sekcije SICS-a i voditelj odjeljka Friuli Venezia Giulia - Giovanni Tius sa psima Wave i Sar (zlatni retriveri) i Ice (australski ovčar), zatim potpredsjednik i voditelj Andrea Valturno sa psom Marjanne, labradoricom boje čokolade, potpredsjednik Danilo Perin s labradorom boje meda Vascom te voditelj Mimmo Giovine s labradoricom Nalom, Linda Stasi s labradoricomm Keiraom te Tullia Ghersina sa psom Jole, zlatnim retriverom. Martin Moratto i Veronica Marincich glumile su, pak, utopljenike.
Glavni organizator programa je turističko naselje Bi Village, zajedno s Biasuzzi Turizmom u suradnji sa SICS Friuli Venezia Giulia i sponzorom "Trainer", proizvođačem hrane i ostalih potrepština za kućne ljubimce iz Italije. Osim prezentacijskog dijela, animacijski tim pripremio je i sadržajan program na temu pasa dok je voditeljica cijelog događanja bila Simona Mrlak Smailbašić, event manager u naselju.

Izvor: www.glasistre.hr