• hr
  • en
  • de
  • it

Predsezona bolja nego lani

Ovogodišnji Uskrs koji za turističke radnike pada kalendarski iznimno dobro u drugoj polovici travnja, trebao bi u Hrvatsku dovesti oko stotinu tisuća gostiju koji će počevši od ovog vikenda stizati na proljetni odmor, najviše iz Italije, Austrije, BiH, Slovenije i Njemačke. Kako je većina dolazaka već rezervirana i uplaćena, to se procjenjuje kako bi konačan broj gostiju mogao biti veći nego lani i za tridesetak posto, što je, naravno, relativan rast zbog toga što je Uskrs lani bio u ožujku.
Tijekom cijelog travnja Hrvatsku bi moglo posjetiti više od 700 tisuća gostiju, čime će na pravi način započeti predsezona koja bi se trebala jednako dobro nastaviti prvosvibanjskim praznicima i blagdanom Duhova, najavljuju turistički djelatnici.
Zadovoljstvo do sada primljenim rezervacijama i najavama dolazaka za Uskrs ne kriju ni u hotelima ni u turističkim agencijama. Tako će veći dio hotela baš ovog vikenda primiti prve goste, a Dalmacija će biti u znaku domaćih gostiju iz kontinentalnog dijela zemlje, te Slovenaca, turista iz BiH i iz Skandinavije.
- Veliki rast zanimanja za putovanja ove godine bilježimo od domaćih građana koji su nakon nekoliko godina neputovanja za blagdane, ove godine ponovno u velikim brojkama odlučili krenuti u potragu za proljetnim suncem. Najveće zanimanje gostiju s područja Zagreba je za putovanje prema Dalmaciji, od Zadra do Makarske, gdje je odlično prodano sve što su hoteli ponudili - kaže Ivan Pukšar iz "Kompasa".
Istovremeno su na Makarskoj rivijeri otvoreni hoteli u Brelima, Tučepima, Makarskoj, Igranama, Živogošću i Baškoj Vodi, u koje mahom stižu grupe autobusnih ili avionskih gostiju, ali i sportaši na pripreme.
- Ovogodišnji travanj po broju rezervacija nam je znatno bolji nego lani zbog termina Uskrsa, a i partneri su s čarterima krenuli ove godine prema Splitu ranije. Najviše ćemo imati gostiju iz Slovenije, Poljske, Italije i BiH koji biraju najbolje hotele radi mogućnosti wellnessa, zatvorenih bazena i zabave koje im se tu nude. Svi naši hoteli bit će otvoreni početkom svibnja, a novouređeni TUI Blu Jadran u Tučepima i "Berulia" u Brelima otvorit će se u lipnju - kazala nam je Zdenka Petek, direktorica prodaje "Bluesun Hotela".
Zadarska i Šibensko-kninska županija također su već primile prve veće skupine ovogodišnjih predsezonskih gostiju, a najveći dolasci za uskrsne blagdane očekuju se ovog i idućeg vikenda. U Dubrovniku se očekuje oko šest tisuća gostiju idućih dana, baš kao i tisuće gostiju s kruzera koji će uplovljavati u Split i Dubrovnik.
Najveći rast prometa ovog vikenda očekuje zračna luka Split u koju će stići više od 7 tisuća putnika u oko stotinu avionskih operacija, kaže nam Mate Melvan iz zračne luke. Samo u subotu predviđen je dolazak oko 30 zrakoplova, a u nedjelju još njih 20, čime predsezona počinje rastom dolazaka avioputnika u Split od najmanje 10 posto. Većina niskotarifnih prijevoznika već je počela letjeti iz Europe prema Splitu, a popunjenost aviona u dolasku u Split je gotovo stopostotna, kažu u zračnoj luci.
Prvi putnici iz Zagreba na Brač izravnim letovima stižu već dva tjedna, dok će se nova duža pista staviti u funkciju 3. svibnja kada se očekuje slijetanje prvog zrakoplova na 1760 metara dugu pistu. Prema riječima Tonča Peovića, direktora Zračne luke Brač, u tijeku su završni radovi na uređenju i pripremama za prihvat brojnijih zrakoplova na novu pistu, koji će tijekom ove sezone izravnim letovima povezivati devet europskih gradova s Bračem. Planira se prihvat oko 30 tisuća putnika na Braču, što će biti dvostruko više nego lani, kaže Peović, ističući kako poslovni partneri i kompanije već razgovaraju o 2018. godini.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr