• hr
  • en
  • de
  • it

Pramac od 2000 tona čelika ´plovi´ u Italiju

Goleme pramčane sekcije budućeg megakruzera koje su zauzele cjelokupnu površinu malog mula "Brodosplitove" obale zaplovile su prema talijanskome Monfalconeu gdje se nalazi jedno od brodogradilišta grupacije "Fincantieri".

Četiri izgrađena bloka ukrcana su na veliku teglenicu, a sada slijedi tegljenje prema sjeveru Jadrana dugo više od 400 kilometara. Kada sekcije sigurno doplove do škvera u Monfalconeu, uslijedit će njihovo spajanje s prekooceanskim krstašem koji se gradi u suhom doku.
Ukupno 2000 tona čelika naši su škverani opremili cjevarskim i bravarskim komponentama, kao i elektrotrasama. Riječ je o vrlo zahtjevnom dijelu brodskog trupa, tzv. bulbu, dijelu pramca u kojem su sadržana i tri bočna vijka koji olakšavaju "manovre" golemom "plovećem hotelu", dugom 320 metara.
Posao je rezultat dugih pregovora kojima je splitsko brodogradilište prvi put u svojoj povijesti uspostavilo suradnju s prekojadranskim susjedom koji ima više od 20.000 zaposlenih širom svijeta. Jedna od novitadi je i ugovor za izgradnju kobilice za još jedan veliki kruzer koji se gradi u drugom "Fincantierijevu" škveru u Margheri kod Venecije.
U "Brodosplitu" je u srijedu održana dvostruka fešta, jer u more položen šesti u nizu turistički brod, a počelo je i rezanje za sedmu novogradnju u toj seriji. Svečano je bilo u obrtu "Punta" iz Krila Jesenice, a kuma Mirjana Mladin presjekla je konop šampanjca.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr