• hr
  • en
  • de
  • it

Povećan iznos za održavanje broda "Galeb"

Na kolegiju je prihvaćena i odluka o uvođenju gradske riznice, prema Zakonu o proračunu, koji propisuje da jedinica lokalne samouprave mora ustrojiti jedinstveni riznični račun za sva upravna tijela i proračunske korisnike. Grad Rijeka ima 77 proračunskih korisnika, a do sada ih je 40 uvedeno u sustav riznice

Rebalans riječkog gradskog proračuna odnosno smanjenje od 51,3 milijuna kuna ili 6,4 posto, kojim će se proračun smanjiti na 747,5 milijuna kuna, u utorak je s kolegija gradonačelnika Vojka Obersnela upućen Gradskom vijeću.

Prihodi poslovanja smanjuju se za 30,6 milijuna kuna ili za 4,3 posto u odnosu na početni plan, na 687,6 milijuna kuna kuna, a to je u najvećoj mjeri rezultat smanjenja prihoda od pojedinih vrsta pomoći i prihoda od komunalnog doprinosa. Prihodi od prodaje nefinancijske imovine su 54 milijuna kuna što je 17,8 milijuna kuna ili 24,8 posto manje, a primici od financijske imovine i zaduživanja 5,7 milijuna kuna, tj 2,8 milijuna kuna manje u odnosu na početni plan.

U skladu s time umanjuju se i rashodi na 747, 5 mlijuna kuna. No, rashodi za zaposlene bit će 193,9 milijuna kuna odnosno 0,5 posto veći u odnosu na početni plan zbog povećanja doprinosa za zdravstveno osiguranje. Iz Gradske uprave ističu da se od početka ekonomske krize provode mjere štednje, a početkom ove godine smanjene su plaće u Gradskoj upravi i kod proračunskih korisnika za pet posto u odnosu na 2014.

Materijalni rashodi povećavaju se za 3,4 posto, na 7,7 milijun kuna, a financijski rashodi za 3,3 posto, na 24,8 milijuna kuna. Rashodi za subvencije smanjuju se za 8,1 posto, na ukupno 23,1 milijun kuna, a naknade građanima i kućanstvima povećavaju se za 3,7 posto, na 33, 3 milijuna.

Među ostalim, kroz programe zaštite i očuvanja kulturnih dobara, povećana je suma za održavanje motornog broda "Galeb", kojim se nekad vozio Josip Broz Tito, jer na natječaj za davanje u koncesiju za gospodarsko korištenje tog kulturnog dobra nije pristigla niti jedna ponuda. Stoga se do kraja tekuće godine planiraju sredstva za usluge operativnog veza, usluge zapovjedništva i tekuće održavanje te se prethodno planirana suma uvećava za 417.000, na ukupno 805.000 kuna.

Na kolegiju je prihvaćena i odluka o uvođenju gradske riznice, prema Zakonu o proračunu, koji propisuje da jedinica lokalne samouprave mora ustrojiti jedinstveni riznični račun za sva upravna tijela i proračunske korisnike. Grad Rijeka ima 77 proračunskih korisnika, a do sada ih je 40 uvedeno u sustav riznice.

Izvor:http://www.novilist.hr