• hr
  • en
  • de
  • it

Potpisivanje triju Ugovora o sufinanciranju projekata županijskih lučkih uprava

Ministar Siniša Hajdaš Dončić danas će potpisati tri Ugovora o sufinanciranju projekata s ravnateljima županijskih lučkih uprava Splitsko - Dalmatinske i Šibensko - kninske županije.
U 11 sati će na lokaciji buduće trajektne luke u Trogiru uručiti ravnatelju Lučke uprave Splitsko - dalmatinske županije Domagoju Maroeviću Ugovor o sufinanciranju projekta „Izgradnja trajektne luke Trogir - Soline", dok će Ugovore o sufinanciranju projekata „Rekonstrukcija i uređenje obalnog pojasa luke Tisno" i „Izgradnja komunalnog dijela luke otvorene za javni promet Vrnaža" potpisati u 13 sati, u sjedištu Općine Tisno, Uska ulica 1, sa Željkom Dulibićem, ravnateljem Lučke uprave Šibensko - kninske županije.
Projektom „Izgradnja trajektne luke Trogir - Soline" omogućit će se redovni trajektni promet na linijama Trogir - Split - Drvenik Mali - Drvenik Veliki s operativnom obalom i površinom koji omogućuju funkcioniranje luke na najvišoj razini. Projektom se trajektni promet premješta na sigurniju lokaciju i time se postiže veća sigurnost prometa plovila i ljudi u akvatoriju grada Trogira.
Ukupna procijenjena vrijednost radova iznosi 19.125.047,80 kuna (s PDV-om), od čega Ministarstvo sufinancira tri milijuna kuna, Lučka uprava Splitsko - dalmatinske županije četiri milijuna kuna, a jedinice lokalne samouprave 12 milijuna kuna.
Projektom „Rekonstrukcija i uređenje obalnog pojasa luke Tisno" izgradit će se dodatni novi obalni zid u dužini od 160 metara popločan kamenim obložnicama i poklopnicama te kamenim nogostupom.
Cilj projekta je omogućiti sigurno i adekvatno privezivanje komunalnih i tranzitnih plovila. Ukupna procijenjena vrijednost radova iznosi 3.750.000,00 kuna (s PDV-om), od čega Ministarstvo sufinancira dva milijuna kuna, a jedinice lokalne samouprave milijun kuna.
Projektom „Izgradnja komunalnog dijela luke otvorene za javni promet Vrnaža" omogućit će rješavanje problema komunalnog veza u Šibeniku budući da trenutno ne postoji luka s adekvatnom mogućnosti sigurnog prihvata većeg broja plovila na komunalnom vezu.
Ukupna procijenjena vrijednost radova I. faze iznosi 8.900.000,00 kuna (s PDV-om) od čega Ministarstvo sufinancira milijun kuna, Lučka uprava dva milijuna kuna, jedinice lokalne samouprave milijun kuna, te Županija milijun kuna. Ukupna vrijednost cijelog projekta uređenja komunalne luke iznosi 30.000.000,00 kuna te je podijeljena u 6 faza.
U Državnom proračunu RH za 2015. i projekcijama za 2016. i 2017. godinu za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture planirano je 23 milijuna kuna.

Izvor: www.mppi.hr