• hr
  • en
  • de
  • it

Posadi senjske kapetanije priznanje za veliki podvig

HR

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodijelilo je posadi brodice Lučke kapetanije Senj »RH 3 SE - Nehaj« priznanje za traganje i spašavanje na moru. Uručeno je na prigodnoj svečanosti održanoj u okviru Dana pomorstva i unutarnje plovidbe što su održani u Zadru.
Dana 22. rujna ove godine po orkanskoj buri ispred Senja posada brodice Lučke kapetanije u sastavu kapetan Lučke ispostave Sveti Juraj Vladimir Biondić, voditelj brodice Tomislav Zrinski i inspektor sigurnosti plovidbe kapetan Neven Tomljanović, u duhu svoga posla je po iznimno lošim vremenskim uvjetima spasila dvojicu hrvatskih državljana s brodice koja je bez pogona nekontrolirano plutala nošena jakom burom snage i više od 40 čvorova, na valovima i do 1,5 metara visine, prema otoku Krku.
Posada Lučke kapetanije Senj spasila je dvojicu nautičara doslovce u posljednji tren jer se taj dan radi jake bure nije moglo očekivati da će itko, pogotovo ne u Velebitskom kanalu, isploviti na more. Prema riječima Vladimira Biondića, senjska Lučka kapetanija je dojavu o nautičarima ispred Senja dobila od Središnjice za traganje i spašavanje iz Rijeke kojoj su dvojica ugroženih nautičara javila da se nalaze na brodici na oko milju i pol ispred Senja, da im je motor ostao u kvaru te da im treba pomoć.
Poziv je Središnjica proslijedila Lučkoj kapetaniji Senj, čiji su zaposlenici odmah isplovili kako bi spasili dvočlanu posadu na šestmetarskom gliseru.
- Ja sam se slučajno našao u posadi za spašavanje jer moj posao zapravo i nije traganje i spašavanje. Međutim, upravo radi nevremena kolege su me zamolile da im se priključim jer bi, s obzirom na orkansku buru, dobro došao još jedan član posade. Bura je poznata kao vjetar koji mijenja svoju brzinu, a tada je već puhala jačinom od više od 20 čvorova i bila je u jačanju. U početku od valova i morske pjene ništa nismo vidjeli nego je postojala komunikacija preko mobitela između našeg zapovjednika i nautičara na gliseru i putem takve komunikacije smo do njih navođeni, a vidjeli smo ih tek kada smo se približili na nekih 400 metara - prisjeća se inspektor Tomljanović.
Posada na gliseru bila je preplašena, prisjeća se Tomislav Zrinski i dodaje da su na brod Kapetanije najprije prebacili mladića, a zatim i drugog člana koji je u početku odbijao prijeći, bojeći se što će biti s gliserom i to je otežavalo spašavanje jer je po jakoj buri bilo teško držati balans između brodica. Konačno, prešao je i drugi nautičar, a nakon smirivanja bure gliser je neoštećen pronađen ispred otoka Krka.
Za ovaj podvig senjski pomorci bili su nominirani i za Plavu vrpcu Vjesnika 2018. koja im nije dodijeljena, ali su dobili priznanje za samu nominaciju.
- Već sama činjenica da sam ja osobno kao i Tomislav Zrinski prvi put sjedio kao jedan od ne tako puno nominiranih kandidata za dobivanje Plave vrpce Vjesnika, dovoljna je da čovjek bude ponosan. Moj kolega Vladimir Biondić bio je već dobitnik Plave vrpce Vjesnika, što je također jedna od velikih stvari... biti dio ekipe koja je učinila nešto dobro i hrabro. Slušati o dodjeli, nije isto kao i doživjeti to, biti prisutan te vidjeti sve te velike i male ljude koji su bili zamijećeni.
Mislio sam da će to biti samo još jedna od formalnih stvari, no onda se vidjelo da to nije tako. Da nismo bili na dodjeli, bilo bi nam krivo. Iako nismo dobitnici Plave vrpce, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture prepoznalo je čin koji nadilazi granice našeg uobičajenog posla te su nam uručili Priznanje za traganje i spašavanje na moru. Čovjek poželi da svake godine bude na takvome mjestu. No, nažalost, to bi značilo i da je bilo još opasnih situacija gdje se netko igrao Boga - zaključuje kapetan Tomljanović.
I iako je u duhu posla, i iako imaju jaki brod i iskustvo, trebalo je imati hrabrosti izaći na podivljalo more da bi se spasili životi. Sve čestitke hrabrim dečkima Lučke kapetanije Senj!

Izvor: www.novilist.hr