• hr
  • en
  • de
  • it

Posade Arapova i Kureta novi ORC prvaci Hrvatske

ORC Prvenstvo Hrvatske već se godinama održava u kasnijem jesenskom terminu, s obzirom na obaveze jedriličara početak studenog pokazao se najboljim za održavanje ovog nadmetanja za nacionalne medalje. Jedino što se ponekad znalo pokazati problematičnim bilo je loše vrijeme, ili jako jugo ili jaka bura, kiša. No, ovoga puta posade krstaša uživale su u zaista sjajnim uvjetima na moru. Toplo, sunčano, temperature zraka oko 20 stupnjeva, vjetar snage oko deset čvorova, zaista izmišljeni uvjeti za natjecanje.

Pribojavali su se malo domaćini, JK Tijat, što će biti s vjetrom. Zbog visokih temperatura postojala je opasnost da vjetra ne bude, ali srećom to se nije dogodilo, Lijepa se flota okupila, 19 posada s oko 140 jedriličara i jedriličarki, spremni i motivirani, što se vidjelo i na regatnom polju. Svih sedam planiranih plovova je održano, svi su bili vrlo uzbudljivi i zanimljivi, s visokom razinom jedrenja, sekunde su odlučivale.

Medalje su se dijelile u dvije skupine, kao i obično. U klasi većih brodova apsolutna dominacija posade Mate Arapova na jedrilici Nube, koja je tako uspijela obraniti naslov prvaka, bez imalo dvojbi. Pet pobjeda i dva druga mjesta. „Metla" rekli bi jedriličari. „Dobro smo pripremili brod i složili dobru ekipu. Ovi uvjeti na moru su nam odgovarali. Mislim da smo dobro natrimali jedrilicu, dobro smo startali, dosta dobro pogađali stranice polja, posada nijednu grešku nije napravila i to je to. Nismo znali da će biti ovako lagano, ali vidjeli smo nakon prvog dana da imamo dobru brzinu po ovim uvjetima i ako budemo odradili posao kako znamo da ne bi trebalo biti problema" zadovoljan je Arapov. Srebro je osvojila posadaArmana Zekana na jedrilici Marina Kaštela, dok je broncu uzela posada Ante Česića na Orionu.

U klasi manjih jedrilica slavila je posada Karla Kureta na Oneu, također apsolutno uvjerljivo, tri pobjede, tri druga i jedno treće mjesto. „Davno ovako lijepu regatu nismo jedrili. Sve se poklopilo, dobri uvjeti, bilo je jako zanimljivo, sve u tijesno, baš smo guštali kako odavno nismo. Zadovoljni smo naravno i kako smo jedrili. Mate je briljirao, ali svatko je imao svoju šansu. Vrhunska regata, odlični uvjeti u Vodicama" izjavio je Karlo Kuret. Srebrna je posada Marina Mišure na Blue Chipu, brončana posada Luke Jerčića na Mareusu.

S ORC Prvenstvom Hrvatske završio je ujedno i ORC Kup Hrvatske. Nakon šest regata u konkurenciji jedrilica pobjednik Kupa je Orion, među kormilarima pehar ide Anti Česiću. U otvorenom dijelu poretka slavila je slovačka posadaEl Solete Alexandra Saka.

Izvor: http://www.nautica-portal.com