• hr
  • en
  • de
  • it

Porinut Plovput Split

Na zatvorenom navozu Brodosplit - brodogradilišta specijalnih objekata (BSO) popodne je svečano porinuta novogradnja 482, brod betonara ugovorena za domaćeg naručitelja, tvrtku „Plovput".
Kako to već biva u ovakvim prigodama, kuma broda Adriana Batušić, bivša štićenica doma za nezbrinutu djecu u Karlovcu, kojoj ova pomorska tvrtka uplaćuje policu životnog osiguranja najprije je otkrila ime broda - „Plovput Split", nakon čega je novoj betonari i njezinoj posadi zaželjela mirno more. 
Potom je uslijedilo tradicionalno presijecanje konopa sjekiricom kako bi se o brod razbila boca šampanjca, poslije čega je s navoza otklizao u more.
- Ponosan sam na Plovput i na ovaj brod koji može odraditi sve što se od njega traži, jer je pun specijalne opreme. Nadam se da će imati dug i sretan život - istaknuo je prije porinuća Tomislav Debeljak, predsjednik uprave „Brodosplita" i podsjetio nazočnu svitu kako je prije par dana prošla polovica obveza restruktiriranja, te da je jako ponosan na sve što je splitski škver napravio - od heavy liftera, mini kruzera, luksuznih jahti i vanbrodskih elemenata.
Darko Meštrović, direktor „Plovputa", rekao je kako ovim porinućem svjedočimo značajnom događaju za spomenutu tvrtku, ali i za cjelokupno hrvatsko pomorstvo i hrvatsku brodogradnju.
- Trogodišnji trud nam se isplatio no ispred nas su još četiri mjeseca do završetka gradnje. Brod će nakon toga biti porinut 6. prosinca, na blagdan pomoraca - najavio je prvi čovjek „Plovputa" i naglasio kako je investicija u novu betonaru „teška" 54,3 milijuna kuna, koje je „Plovput" isfinancirao iz vlastitih sredstava, bez pomoći iz državne blagajne. 
Najavio je da će tvrtka investirati 86 milijuna kuna u povećanje razine sigurnosti plovidbe, također iz vlastitog budžeta.
Fra Ante Pervan, iz Apostolata mora zazvao je Božji blagoslov na brod i posadu te se pomolio i za Tomislava Salopeka.
Prije samog čina porinuća posljednji je govorio ministar Siniša Hajdaš Dončić, koji je rekao kako će Plovput zauvijek ostati državna tvrtka.
- Sigurnost nema alternative. Sretan sam što je na međunarodnom natječaju hrvatski škver dobio posao, a toga će, vjerujte, biti i ubuduće. Hrvatska ide naprijed! - zaključio je ministar.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/