• hr
  • en
  • de
  • it

Porezni udar na iznajmljivače

HR

Od 1. siječnja 2019. paušal po krevetu u privatnom smještaju u Dubrovniku, unutar gradskih zidina, bit će pet puta viši nego do sada.
Naime, gradska uprava najavila je da će naplaćivati 1500 kuna po krevetu, što je i zakonski maksimum, no neće svi iznajmljivači u Dubrovniku plaćati isti paušal nakon što se formiraju zone.
- Nulta zona, koja najdulje radi, treba snositi najveći trošak, a onda ćemo sukladno tome smanjivati paušal drugim zonama. Isto tako, kombinirat ćemo plaćanja obaveze s mjesecima jer ne mora svatko biti registriran za cjelogodišnje poslovanje, neki su registrirani za šest mjeseci, neki za četiri mjeseca i sukladno tome plaćat će manje obveze Gradu Dubrovniku. Na svim se modelima trenutačno radi. Primjerice, povijesna jezgra ne može biti izjednačena s Mokošicom ili Orašcem, čak je i Lapad manje zauzet nego povijesna jezgra i kontaktna zona.
Znamo da je tu prosječna cijena oko 100 eura po jednoj noći, tako da paušal od 1500 kuna zaista ne predstavlja neki veliki trošak iznajmljivačima koji rade u toj zoni - odgovaraju iz Grada Dubrovnika.
Dodaju kako će se taj novac uložiti u infrastrukturu i sve ono što je važno za što bolje funkcioniranje grada i bolju kvalitetu života za građane. No, u Dubrovniku je više od 3500 iznajmljivača, koji već primaju rezervacije za iduću sezonu, a ne znaju kakve će financijske obveze imati u 2019. godini.
Grad Dubrovnik lani je, kada se po krevetu plaćalo maksimalno 300 kuna, uprihodio 2.560.179,57 kuna, a u 2019. očekuje se višemilijunsko povećanje u proračunu.
Zanimalo nas je hoće li se, i za koliko, podignuti ovaj porez i u drugim općinama na dubrovačkom području čiji je turizam baziran na blizini Dubrovnika. Većina ih očito još razmišlja o tome pa nije odgovorila na naš upit, osim općina Orebić, Janjina i Smokvica, koje neće povećavati paušal.
Načelnik općine Konavle Božo Lasić priznaje da tamo još razmišljaju o povećanju paušala.
- Još ćemo vidjeti, strahujemo da će povećanje biti kontraproduktivno, a ako podignemo paušal, neće to biti puno - govori Lasić.
Među velikim turističkim središtima jedino je Poreč odmah isključio poskupljenje, a jedini se turistički može mjeriti s Dubrovnikom. Tamo, naime, smatraju da bi povećanje ovog poreza gurnulo iznajmljivače natrag na crno tržište.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr