• hr
  • en
  • de
  • it

Pontoni bi ugrozili trajekte i ACI

Ideju dr. Srećka Favre, splitskog nautičkog stručnjaka, o postavljanju velikog pontona za jahte koji bi se usidrio gotovo po sredini akvatorija Gradske luke, između zapadne obale, ACI-jeve marine i svjetionika na Obali lazareta, u Lučkoj kapetaniji nisu baš dobro primili.
Podsjetimo, dr. Favro je predložio postavljanje pontona dimenzija 80 puta 100 metara (površine 800 metara četvornih, op.a.) ispred zapadne obale, kapaciteta 35 većih i 25 manjih jahti na vezu.

Kako je dr. Favro kazao, ideja je prezentirana dogradonačelniku Goranu Kovačeviću.
- Najbolje bi bilo odmah zatvoriti luku pontonima - prvi je komentar Davora Vidana, splitskog lučkog kapetana.
- Apsolutno sam protiv nekakvih pontona za jahte u luci koji bi praktično zatvorili plovno područje, a to ne možemo, niti smijemo dopustiti. Cijela luka je plovno područje i svaki usidreni ponton, posebno takvih dimenzija, s privezanim jahtama, ozbiljno bi nam remetio sigurnost plovidbe koja je ljetnim mjesecima vrlo intenzivna.
Imamo gust lučki promet putničkih brodova s domaćih i inozemnih linija, te promet brodica i jahti prema ACI-jevoj marini, pa mi je teško uopće zamisliti ponton s jahtama usred svega toga. Izvan luke ima poprilično lokacija za jahtaške pontone - kaže kapetan Vidan.
Prostor ispred Matejuške i nekadašnjeg hotela "Ambasador" već godinama je u nautičkim kartama jasno ucrtan kao akvatorij na kojem nije dopušteno sidrenje. Glavni razlog tome je vrlo gust pomorski promet u Gradskoj luci.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr