• hr
  • en
  • de
  • it

Pomorski policajci osuđeni zbog 8 jastoga

Petorica pomorskih policajaca, koji su 2009. godine uhićeni u sklopu akcije Kormilo, osuđeni su danas na Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno na uvjetne kazne zbog osam jastoga, odnosno, krivotvorenja službene isprave. Optužba za krađu goriva protiv Miroslava Slavića, zapovjednika policijskih plovila Hitri i Sveti Mihovil, pala je u vodu zbog nedostatka dokaza. Policajac Robert Kotarac oslobođen je optužbe za dogovor oko ilegalnog izlova.
Slavić i ostatak posade Svetog Mihovila osuđeni su jer su neistinito sačinili zapisnik da su jastozi, nađeni kod ribara Antuna Š. u lastovskom akvatoriju, vraćeni u more. Završili su, kako se, čini u brudetu kojeg je Slavić dogovarao sa svojom djevojkom. Razgovor je snimljen jer su policajci bili pod tajnim mjerama nadzora godinu dana.
Slavića su teretili da je u tri krcanja goriva u brodove u Veloj Luci zamračio nekih tri tisuće litara eurodiesela u vrijednosti od 30-ak tisuća kuna. Suca Slavka Lozinu posebno je iziritiralo što je USKOK naveo da je to napravio zajedno sa za sad nepoznatom osobom. To ga je podsjetilo na optužnice za dilanje droge kada se navede da je neutvrđenog dana prodao neutvrđenu količinu nepoznatoj osobi...
Lozina je podsjetio kako su o krcanju goriva uredno informirani nadređeni, povjerenstvo oformljeno nakon pokretanja Kormila nije utvrdilo nepravilnosti, a analizirali su preplovljene milje, potrošnju goriva policijskih plovila, broj sati rada, zamjenik poslovođe benzinske crpke u Veloj Luci svjedočio je kako se krcanje goriva u Hitrog i Svetog Mihovila nije razlikovala od procedure sa ostalim policijskim brodovima. Nikakvih dokaza za krađu goriva nije bilo, konstatirao je Lozina.
Robert Kotarac je bio optužen da je sa članom posade koćarice dogovarao ilegalni izlov za nagradu od 50 kilograma oborite ribe. Do izlova nije došlo, mreže su ostale prazne, naveo je Lozina. Primijetio je i kako u činjeničnom opisu nije navedeno da je optuženi bio službena osoba, dok u zaključku stoji da nije poduzeo dužnu službenu radnju.
Policajci su osuđeni na uvjetne kazne od po šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine. Lozina je otkrio kako su razmišljali da bi se čak i radilo o bagatelnom, tj. beznačajnom djelu, što bi policajce ostavilo i bez uvjetne kazne. Možda bi se sud i odlučio za takvu sankciju da nisu u pitanju bile službene osobe zadužene za provođenje zakona, kazao je Lozina.
Današnja presuda izrečena je tek manjem dijelu optuženika u slučaju Kormilo, koje je podijeljeno na "malo" i "veliko" ne bi li se postupak brže dovršio. USKOK optužene tereti za štetu od 162 tisuće kuna.

Izvor: www.index.hr