• hr
  • en
  • de
  • it

Pojačan nadzor mora kod Fažane i Medulina

PU istarska predstavila je u petak projekt "Sigurnost na moru 2011." kojem je cilj povećanje sigurnosti plovidbe, kupača i ronilaca, zaštita pomorskih lokaliteta, zaštita prirode i okoliša, poglavito suzbijanje nezakonitog izlova prstaca i drugih zaštićenih morskih vrsta te sprječavanje rizičnog ponašanja na moru, poput glisiranja na 300 metara od obale.

- Budući da policija unatrag godinu dana ima ovlasti kažnjavanja prekršaja glisiranja, što je prije bilo isključivo u nadležnosti lučkih kapetanija, bilježimo povećan broj utvrđenih prekršaja, a samim time je povećana i sigurnost na moru, rekao je načelnik Sektora za granicu PU istarske Damir Grgorović i dodao da se to brzo pročuje pa je efekt vrlo dobar. Prošle godine je naplaćeno 95 posto mandatnih kazni, kojih je bilo 232, a 2009. godine, kada policija još nije imala te ovlasti, naplaćeno ih je svega 55.

Načelnik Postaje pomorske policije Pula Darko Starčević je napomenuo da su tijekom prijašnjih godina utvrđena najrizičnija vremena i mjesta za prekršaje glisiranja. Veli da je to od 10 do 12 te od 16 do 20 sati, a najrizičnija mjesta su Fažanski kanal, akvatorij oko Fratarskog otoka te, možda najopasniji, Medulinski zaljev. Na tim mjestima, kaže Starčević, pojačat će se nadzor ne bi li se spriječila rizična ponašanja. Akcije će se provoditi i samostalno i u suradnji s Lučkom kapetanijom.

Grgorović je istaknuo da policija ima široku mrežu ljudi s kojima surađuje, od konzervatora i obalne straže do ribarskih inspektora, stoga vjeruje da će sigurnost tijekom ove turističke sezone biti na visokoj razini.

Izvor: www.glasistre.hr