• hr
  • en
  • de
  • it

Podizanjem PDV-a u turizmu grizemo ruku koja nas hrani!

Prijedlog Zakona o PDV-u kojim Vlada želi povećati PDV u ugostiteljstvu s 13 na 25 posto Klub zastupnika IDS-PGS-RI smatra dugoročno štetnim, nepromišljenim i strateški potpuno promašenim, kazao je Predsjednik Kluba zastupnika IDS-PGS-RI Giovanni Sponza na jučerašnjoj konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.
- Ovakvim potezom doslovno grizemo ruku koja nas hrani! Taman kad je naš turistički sektor počeo hvatati zamah, podizanjem stope PDV-a cjelokupni hrvatski turizam ponovno stavljamo u nepovoljan položaj, a posjetit ću da preko 18% našeg BDP-a dolazi od turizma, istaknuo je Sponza.
Naime, upravo je na prijedlog IDS-a 2013. stopa PDV-a za ugostiteljstvo smanjena s 25% na 10%, što je kasnije korigirano na 13%. Ključna pretpostavka IDS-a, na temelju koje je PDV tada smanjen, bila je da će smanjenje stope PDV-a dovesti do povećanja investicija i rasta zaposlenosti, što je ključno za jačanje konkurentnosti hrvatskog turizma i što dugoročno vodi do efikasnijeg punjenja proračuna, ali i do povećanja osobne potrošnje gostiju na odmoru u našoj zemlji.
- Smanjenjem PDV-a u turizmu u samo nekoliko godina postignuti su izuzetni rezultati. Broj noćenja u predsezoni i posezoni skočio je s ukupno 23 milijuna i 100 tisuća noćenja u 2013. na 28 milijuna i 800 tisuća u 2016. godine, što je povećanje od čak 25%! Nadalje, povećane su investicije u turističkom sektoru pa je tako od 2013. do danas uloženo gotovo 1,6 milijardi eura ili 12 milijardi kuna, kazao je Sponza.
- Povećana je zaposlenost, povećan je ukupan prihod u turizmu od 2013. do 2015. za 11,1% ili za 800 milijuna eura odnosno 6 milijardi kuna te je značajno podignuta razina gastronomske ponude, kao važnog dijela ukupne ponude, rekao je Sponza.
Sponza je zaključio kako je "mjera smanjenja PDV-a ne samo opravdala očekivanja već i polučila izvrsne rezultate te omogućila našem turističkom sektoru da utakmice na međunarodnom tržištu igra u sličnim uvjetima kao konkurentske turističke zemlje poput, Španjolske, Francuske ili Italije, koje imaju nižu stopu poreza", a potom se osvrnuo na ministra turizma čija je uloga pridonositi razvoju turizma.
- Zabrinjava nas činjenica da ministar turizma o svemu - šuti. U Hrvatskoj se prečesto mijenjaju propisi i pravila, a obrtnici i poduzetnici od politike očekuju upravo suprotno - očekuju jasna i primjenjiva pravila koja se ne mijenjaju preko noći, istaknuo je Sponza dodavši da se ovim prijedlogom zakona upravo to radi, "donose se potezi od danas do sutra koji nisu niti promišljeni, niti strateški utemeljeni".
Predsjednik Kluba zastupnika IDS-PGS-RI istaknuo je kako je povećanje poreza u izravnoj suprotnosti sa Strategijom razvoja turizma koju je usvojio Sabor:
- Cilj te Strategije je da Hrvatska na ljestvici konkurentnosti uđe u TOP 20 zemalja, a sada smo na 33. mjestu. Ovim jednim potezom Strategiju smo prekrižili i na realizaciju tog cilja možemo zaboraviti, kazao je Sponza.
U konačnici, IDS smatra da se ovakvim prijedlogom zakona samo zatvara rupa u proračunu, no bez sagledavanja šire strateške slike, što će konačno dovesti do vrlo ružnih posljedica poput pada konkurentnosti hrvatskog turizma, smanjenja zaposlenosti te, u konačnici, smanjenja prihoda u državnom proračunu. Ovakvim prijedlogom zakona, navode iz Kluba zastupnika IDS-a, Hrvatsku se dovodi u podređeni položaj u odnosu na direktne konkurente na Mediteranu kao što su Italija, Španjolska, Francuska, Turska, Portugal koje imaju manju stopu PDV-a za usluge smještaja i ugostiteljstvo.
- Neshvatljivo je da predlagač zakona ne razumije da kod poreznih opterećenja manje dugoročno zapravo znači više. IDS se protivi ovakvom prijedlogu Zakona i inzistira na tome da se ne mijenja stopa PDV-a, zaključio je Giovanni Sponza u ime Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku. 

Izvor: www.glasistre.hr