• hr
  • en
  • de
  • it

Počinje regata Opatija CRO Melges 24 Cup

hr

Od 18. do 20.03., u akvatoriju ispred Opatije, u organizaciji Jaht kluba Croatia, održava se Opatija CRO Melges 24 Cup, treća u nizu serije jedriličarskih regata u monotip klasi Melges 24. Klasa Melges 24, međunarodno je rasprostranjena klasa monotip jedrilice, priznata od Svjetske jedriličarske federacije (ISAF - International Sailing Federation) i vrlo atraktivna vrhunskim i iskusnim jedriličarima upravo zbog činjenice da se jedri i natječe na jedrilicama istih tehničkih karakteristika što znači da na regatnom polju vlada ravnopravnost, a u borbama jedara odlučuje znanje, umješnost i uigranost kormilara i posade.


S preko 900 istih jedrilica na svijetu, ova klasa na međunarodnoj razini okuplja najbolje od jedriličarskog svijeta - sudionike Americas Cup-a, Volvo Ocean Race-a, olimpijce, kao i mnogobrojne vrsne jedriličare profesionalce. I u Hrvatskoj klasa Melges 24 okupila je kremu hrvatskog jedrenja - olimpijce Šimu i Mihovila Fantelu, Tončija Stipanovića, Karla Kureta, Tomislava Bašića, Ivana Kljakovića Gašpića, Luku Radelića, Tonija Bulaju, Eniu Ninčević, Anđelu de Micheli Vitturi, kao i vrhunske jedriličare Filipa Jurišića, Tonka Ramešu, Luku Šangulina, Krešimira Đakulovića, Stipu Vitaljića, Darka Hajdinjaka i brojne druge. Najbolja imena hrvatskog jedrenja tako će 19. i 20. ožujka na Opatija CRO Melges 24 Cupu demonstrirati svoja znanja i vještine u akvatoriju ispred Ičića i Opatije, a opatijski festival pod jedrima pratit će se i na međunarodnoj razini putem društvenih mreža i digitalnih platformi svjetskog udruženja klase Melges 24.

- Izuzetno smo ponosni da smo uspjeli organizirati sad već drugu regatu Opatija Cro Melges Cup 24, te da se ova serija regata održava i na Sjevernom Jadranu. Organizacijski je regata jako zahtjevna i koristim priliku da zahvalim svim članovima kluba na njihovom trudu a nadasve velikom entuzijazmu zahvaljujući kojem smo i uspjeli sve organizirati. Posebno bih se zahvalio i sponzorima koji su prepoznali našu želju da ovakva jedna prestižna regata postane neizostavnim dijelom ponude opatijske rivijere, i zato veliko hvala ACI-ju, Liburnija Rivijera hotelima, gradu Opatiji, tvrtki Blocoutdoor, Turističkoj zajednici Ičića, Turističkoj zajednici grada Opatije, tvrtkama Marines sport, Solbris multisport coaching, Rogi ribaru i svima ostalima koji su nam na bilo koji način dali podršku. Vjerujem da ćemo opravdati njihovo povjerenje i ujedno pozivam sve da nam se pridruže ovog vikenda i na moru i na kopnu, u ACI marini u Ičićima - istaknuo je predsjednik Jaht kluba Croatia, Mladen Babac.