• hr
  • en
  • de
  • it

Počela izgradnja marine Katarina - Monumenti

Moćna Uljanikova dizalica "Divić" i ronioci pulskog brodogradilišta danas su zajedničkim snagama u akvatoriju pulskog zaljeva, na lokaciji Katarina - Monumenti uspješno podignuli s dna olupinu broda "Moira" i premjestili je na područje susjedne Valelunge, gdje će najprije biti rastavljena, a potom i odvezena na deponij.

U višesatnoj akciji, koja je pokazala veliko iskustvo i umijeće timova koje je angažiralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, uspješno je svladana jedna od glavnih prepreka za realizaciju 65 milijuna eura "teškog" projekta izgradnje nautičko-turističkog kompleksa na području sv. Katarina-Monumenti, iza koje stoji poduzetnik Danko Končar.
Sama operacija nije tekla glatko jer je "Moira" pružala pasivan otpor, a posao je nastojala otežati i kompromitirati velikim pukotinama na pramčanom dijelu, odnosno jednom velikom pukotinom na kraju prve trećine broda.
Bilo je posve jasno da bi se podizanjem iznad vode taj dio odlomio, pa je zbog toga odlučeno da se olupina ne podiže sasvim iz vode, već samo odvoji od dna, pa je praktički otegljena na posljednje počivalište na Valelungu. Potrebno je napomenuti da se sve to odvijalo pod budnim okom predstavnika pulske Lučke kapetanije, koji su pomno pratili svaku fazu ovog zahtjevnog posla.
Kao što smo već u nekoliko navrata pisali, tvrtka Kermas ulaganja, poduzetnika Danka Končara, dobila je građevinsku dozvolu za prvu fazu izgradnje marine na otočiću sv. Katarina čime će, u praksi, započeti realizacija prvog, ali golemog projekta na području Brijuni Rivijera koji će istarski turizam i ponudu grada Pule unaprijediti na višu razinu. Nakon dugotrajnog procesa dodjele koncesije te neočekivanih zapleta koji su kulminirali potonulom brodskom olupinom, gdje je najveći problem predstavljala činjenica da je njezin vlasnik, odnosno tvrtka potonula u bankrot, stvari su sada konačno došle na svoje.

Izvor: www.glasistre.hr