• hr
  • en
  • de
  • it

Po kakvoći mora u samom vrhu europskih zemalja

Nakon Cipra i Malte Hrvatska je već nekoliko godina na trećem mjestu po kakvoći mora, a i ove će sezone biti u samome vrhu europskih zemalja kada je u pitanju kvaliteta mora za kupanje, uvjereni su u Službi za zdravstvenu ekologiju zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo gdje su upravo ovih dana obavili četvrto po redu ispitivanje kakvoće mora.
Kao i protekle godine program praćenja kakvoće mora na zadarskim plažama provodi se od druge polovice svibnja pa sve do početka listopada, a uzorci se uzimaju u kontinuitetu svakih petnaest dana.
- Tijekom sezone provest ćemo, kao i protekle godine, ukupno deset ispitivanja kakvoće mora kako bismo utvrdili eventualna onečišćenja i njihov uzrok. Od sredine svibnja odnosno od početka ovogodišnjeg provođenja ispitivanja, rezultati su očekivano jako dobri što znači da je samo na par točaka more bilo 2. i 3. kategorije, a na svima ostalima izvrsne kakvoće odnosno 1. kategorije, kaže voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, dipl. ing. Benito Pucar, ističući kako se ove godine ispitivanja provode na 89 točaka, tri više u odnosu na prošlu sezonu, što je s financijske strane omogućio Grad Zadar, te su tako obuhvaćene još lokacije kod fontane, u Diklu i u Petrčanima.
Inače, ustanovljena onečišćenja mora uglavnom su kratkotrajna, uzrokovana vjetrom ili ispuštanjem nečistoća s brodova i jahti, a nešto lošiji rezultati, kaže još Pucar, mogu se očekivati zbog velikih vrućina te velikog broja kupača što je za takve okolnosti posve uobičajeno.

Izvor: www.zadarskilist.hr