• hr
  • en
  • de
  • it

Plaže koje se same razvijaju su budućnost

Konferencija Održivo upravljanje plažama održana je u porečkom hotelu Valamar Diamant u organizaciji Upravnog odjela za turizam Istarske županije i porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam, u suradnji s gradovima Porečom i Novigradom. Konferencija je dio EU projekta „Modeli održivog turizma na Mediteranu" - MITOMED+ (Models of Integrated Tourism in the MEDiterranean Plus) kojemu je cilj potaknuti održivost i odgovornost u pomorskom i obalnom turizmu. Realizacijom projekta nastoji se povećati znanja te poticati socijalni dijalog u pogledu razvoja održivog i odgovornog pomorskog i obalnog turizma u svakoj regiji partnera radi donošenja boljih odluka i planiranja u pomorskom i obalnom turizmu na razini odredišta i transnacionalnog upravljanja u MED području.

Konferenciju je pred brojnim sudionicima iz turističkih tvrtki, jedinica lokalne samouprave i gostiju iz Italije i Cipra, koji su došli predstaviti svoje primjere upravljanja plažama, službeno otvorio istarski župan Valter Flego, a u ime domaćina, Grada Poreča, okupljenima se obradila dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović.
- U Istri znamo upravljati turizmom. Svjesni smo da su plaže naša prednost, koje su među glavnim motivima dolaska gostiju i zato s njima treba znati odgovorno upravljati. Prije tri godine Županija je izradila regionalni program uređenja i upravljanja morskim plažama u Istarskoj županiji u kojem je navedeno postojeće stanje i što s plažama želimo u budućnosti učiniti. Danas, nakon tri godine, možemo reći da je samo javni sektor u Istri u uređenje plaža uložio oko 130 milijuna kuna. Sve što radimo nije slučajno, želimo odgovorno upravljati ovim najvećim resursom, pa se stoga uređuju i tematske plaže poput one u Rovinju, gdje smo prvi počeli uređivati medicinsko terapijsku plažu pored Bolnice „Martin Horvat", naglasio je župan. Dodao je da se ponose time što danas niti jedna plaža u Istri nije zatvorena, tako da domaći žitelji i turisti mogu doći na svaku i slobodno se kupati.

-Želimo nastaviti ulagati u tematske plaže i biti i zbog toga prepoznati van granice Hrvatske. Nastavit ćemo dizati standard plaža i brinuti da imamo čisto more, kako bi i dalje bili motiv dolaska gostiju, zaključio je Flego.
- Organizacijom konferencije i sudjelovanjem u ovom projektu Institut nastavlja svoj proces profiliranja u znanstvenu instituciju koja je prepoznata po svojem aktivnom doprinosu razvoju lokalne i regionalne zajednice, temeljenom na uspješnoj provedbi niza projekata sufinanciranih iz EU fondova u proteklih pet godina. Budući da je održivi razvoj iznimno važna tema, a imajući u vidu značaj koji turizam ima za gospodarstvo Istre i Hrvatske, uvjeren sam da će dionici u lokalnoj i regionalnoj zajednici, a koji su izravno povezani s problematikom održivog razvoja pomorskog i obalnog turizma, prepoznati ulogu Instituta u ovom projektu kao promicatelja novih ideja, transfera znanja i međunarodne suradnje. Nadam se da će se u daljnjim aktivnostima u projekt uključiti i ostale jedinice lokalne samouprave, rekao je ravnatelj Instituta za poljoprivredu i turizam Dean Ban.
U sklopu konferencije prezentirani su rezultati istraživanja koje je proveo Zavod za turizam Instituta u okviru projekta MITOMED+ u prošloj godini, koji će, naveo je Ban, biti korisni donositeljima odluka u turizmu. Nadodao je da je održivi razvoj turizma jedna od glavnih tema budućih znanstvenih istraživanja koje su definirali svojom strategijom znanstvenih istraživanja u području društvenih znanosti u idućem petogodišnjem razdoblju, a koju je krajem prošle godine prihvatilo Upravno vijeće Instituta.
Konferencija, kako je istaknuto, bila je izvrsna platforma za senzibiliziranje javnosti i daljnji razvoj ovog vrijednog resursa u funkciji promišljanja daljnjeg turističkog razvoja, te su na njoj predstavljeni konkretni primjeri gradova i općina projektnih partnera iz talijanske Regije Toscane, s Cipra i Istarske županije u kojima se testira i implementira model „Zelena plaža". Model „Zelena plaža" predstavlja primjer održivog modela upravljanja plažama na Mediteranu.

Izvor: www.glasistre.hr