• hr
  • en
  • de
  • it

Plaža u uvali Lapad postat će svjetski biser nakon obnove vrijedne 100 milijuna kuna

Plaža u Uvali Lapad, odnosno uvali Sumratin, već iduće ljeto, nakon što se u nju uloži oko 100 milijuna kuna, trebala bi postati novi biser u turističkoj ponudi Dubrovnika u kojem će se otvoriti novih 200 radnih mjesta. To je, među ostalim, naglašeno na prezentaciji projekta "Dubrovački zalasci sunca", nakon što je u petak dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić s predstavnicima hotela "Katarina" iz Dugopolja te tvrtkama "Dubrovački zalasci sunca" i "Mucić" d.o.o. potpisao ugovor o koncesiji vrijedan na godišnjoj razini 1,92 milijuna kuna plus 3,44 posto bruto prihoda ostvarenih na koncesioniranom području.

Koncesija na 20 godina
Plaža u Uvali Lapad bila je podijeljena u dvije koncesije, a na obje je pobijedila zajednica ponuditelja. Koncesija im je dana na 20 godina, a početna cijena iz natječaja bila je 890 tisuća godišnje za veći te 190 tisuća kuna za manji dio plaže. Prostor uvale Sumratin čini 28.900 metara četvornih, od čega oko dvije tisuće čini zatvoreni prostor turističko-ugostiteljske namjene, dok je preostali dio koncesionar dužan urediti i održavati te na njemu nema prava ograničavati korištenje sugrađanima. Planira se rušenje i ponovna izgradnja zgrada, a posebna pozornost posvetit će se interijerima. Plaža će imati veći kapacitet, a predviđaju se i bazen, restorani, kao i barovi. U planu je i plutajući bazen za svjetski poznato vaterpolsko natjecanje Divlju ligu. Sve u skladu s arhitektonsko-urbanističkim rješenjem zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta. Tonći Gabrić iz tvrtke "Mucić" predstavljajući projekt izjavio je kako je osnovni cilj postaviti Uvalu Lapad kao "kontrapunkt" povijesnoj dubrovačkoj cjelini i Stradunu.
- Uložit ćemo nešto manje od 100 milijuna kuna, a sve što napravimo bit će najveće kvalitete. Zapušteni prostori bit će iskorišteni u sadašnjem stanju, posebno po pitanju hortikulture. Kuća na plaži morat će se srušiti, što stoji i u planovima, a ostale zgrade će se srušiti i ponovno izgraditi. Posebnu brigu vodit ćemo o interijeru. Želimo da taj prostor bude sa sadržajem na najvišoj razini na ponos Dubrovniku - poručio je Gabrić istaknuvši kako će napraviti proizvod za svjetsku kartu i "must see" za sve posjetitelje, te dodao kako povrat investicije očekuju u idućih osam do 10 godina. 

Propali natječaj
Podsjetimo, prvi natječaj Dubrovačko-neretvanske županije za koncesiju uvale Sumratin 2014. poništen je nakon što nitko od pet ponuditelja nije zadovoljio uvjete, pa je on ponovljen. Tada se za koncesiju gornjeg, manjeg dijela plaže javilo troje zainteresiranih, tvrtka "Magros", koja već ima ugostiteljski objekt na tom dijelu, tada osnovana tvrtka "Dubrovački zalasci sunca" i zajednica tvrtke "Vitar" i hotela "Petka". Za donji dio plaže ponude su poslali tvrtka "Dorado acto", "Dubrovački zalasci sunca" i "Afrika", koja je inače koncesionar tvrđave Revelin.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/