• hr
  • en
  • de
  • it

Plastici u moru nekoliko stotina godina da se raspadne

Staklene i plastične boce, vrećice, plastični čepovi, štapići za uši...., plastični predmeti glavni su oceanski predatori, tvrde znanstvenici iz nevladine udruge Surfrider koja je objavila detaljno izvješće o onečišćenosti pet francuskih i španjolskih plaža koje se nalaze na obalama Bretanje i Baskije.
Uz pomoć dobrovoljaca članovi Surfridera su tijekom 2015. u sklopu inicijative čiji je cilj bio prikupiti i analizirati podatke na europskoj razini pobrojali otpatke koji onečišćuju plaže, oceane, priobalna područja i morsko dno.
"Svakodnevno u moru završi osam milijuna tona otpada. 80 posto onečišćenja mora stiže s kopna, a glavni krivac za to je - čovjek. Posljedice su pogubne za bioraznolikost i za okoliš", istaknuo je predsjednik europske zaklade Surfrider Gilles Asenjo.
Predmeti od plastike čine više od 80 posto otpada na većini analiziranih mjesta, stoji u priopćenju nevladine udruge.
Uz brojne plastične predmete dobrovoljci su na plažama prikupili plastičnu užad i mrežice, ambalažu od prehrambenih proizvoda, staklene i plastične čaše, plastične čepove, vrećice u kojima su bili bomboni, veće plastične vreće, dječje pelene, higijenske uloške, štapiće za uši...
"Zasad imamo prve podatke za europsku statistiku", rekao je Asenjo. "Od Bretanje do Baskije, glavni oceanski predator bez sumnje je plastični otpad koji je onamo donijela ljudska ruka", kazao je te podsjetio da je plastici potrebno i nekoliko stotina godina da se raspadne, za razliku od predmeta od drva ili papira.
Podsjetio je i da plastični predmeti često završe u moru, uništavajući pritom oceansku floru i faunu, zbog čega trajno negativno utječu na hranidbeni lanac.

Izvor: www.index.hr