• hr
  • en
  • de
  • it

Pijavica poharala Lošinj u istom tjednu čak pet puta

Prevrtljivu i ćudljivu veljaču, stanovnici Lošinja pamtit će po vremenskim neprilikama, snažnim grmljavinskim nevremenima i uzastopnim pijavicama. Nakon što je ovo područje pred samo nekoliko dana zabilježilo pojavu čak četiri pijavice, u noći s petka na subotu, negdje približno u 2 sata iza ponoći, nova razorna pijavica je prešla preko dijela Lošinja i nanijela veću materijalnu štetu, te potom, praćenja munjama nastavila svoj put prema Pagu. Kako doznajemo, velike štete nastale su u prvim satima subote u Malom Lošinju, a pijavica je poharala Sveti Martin, Dubovu i Kročatu...

U kasnim noćnim satima, nakon dugotrajne i obilne kiše, u luci Sv. Martin pijavica je podigla gliser koji je bio na obali, te ga oborila natrag na zemlju, a također je svojom snagom podigla i dvije barke koje je na kraju i potopila. Nakon štete počinjene na Svetom Martinu, svoj smjer pijavica je nastavila uzbrdo, prema groblju i oštetila nadgrobne ploče, stabla i krovove obiteljskih kuća, apartmana i ugostiteljskih objekata na Kročati, a ni automobili nisu ostali pošteđeni.
Iako je jučer, u subotu svanulo sunčano jutro, mještani su i dalje bili pod dojmom nevremena, a dan su proveli otklanjajući nastale štete.Mještanka Martina Hirsch je o svemu posvjedočila »iz prve ruke«:
- Mi se nalazimo na predjelu Kaštel i ono što mogu sa sigurnošću reći jest da je zahvatila našu, ali i susjedne kuće. Na našoj kući je srušila dimnjak, počupala tri antene, te dio krova, odnosno crijepove i jedan dio gurli za odvod vode. Sam osjećaj je bio grozan, jer se mi nalazimo u potkrovlju! Mislili smo da ćemo ostati bez krova! Sva sreća pa materijalna šteta na kraju ipak nije tako strašna kao na kućama koje imaju stare krovove.
Prema podacima dobivenim iz operativnog dežurstva Policijske uprave primorsko-goranske, pijavica je srušila nekoliko stabala, oštetila više krovišta, dva automobila i tri nadgrobne ploče, ali ozlijeđenih na sreću nije bilo.

Izvor: www.novilist.hr