• hr
  • en
  • de
  • it

Pevec kupio vlastite brodove za 3 milijuna kuna, ‘Ane’ na čekanju

Broker Jurica Pevec, većinski vlasnik "Splitske plovidbe", i zagrebačka tvrtka "Molior Peroj", kojom on također upravlja, u utorak su na sudskim dražbama u pola cijene, odnosno za 3,07 milijuna kuna, kupili "Marula" i "Svetog Duju", brodove iz flote "Splitske" koji su se našli pod ovrhom, jer 45 pomoraca mjesecima nije dobilo plaće, te potražuju ukupno 1,6 milijuna kuna.
Veterani koji su mjesecima na mrtvom vezu u Sjevernoj luci i Kaštel Sućurcu prodani su po početnim cijenama jer nije bilo drugih zainteresiranih kupaca. "Molior Peroj" i Pevec moraju uplatiti ponuđeni iznos u roku od idućih 30 dana pri čemu će 99 posto novca osigurati zagrebačka tvrtka. Tek tada će im sud predati brodove koji više neće biti opterećeni hipotekama.
Od ponuđenih 1,42 milijuna kuna za "Marula", a nakon odbijanja PDV-a, ostat će 1,14 milijuna kune za namirenje ustanova i tvrtki kojima duguje posrnuli brodar.
Najprije će se podmiriti sudski troškovi u koje spada 437.881 kuna Lučkoj upravi Split za "ležarinu", dok bi 19 članova posade trebalo dobiti 612.370 kuna za neisplaćene "bušte". Ako ostane novca, u redu za naplatu su Croatia osiguranje i španjolski "Holcim Trading" koji imaju hipoteke "teške" 280.000 dolara i 1,2 milijuna eura.
"Sveti Duje" procijenjen je na oko 3,3 milijuna kuna i sada je prodan za 1,65 milijuna kuna. Od toga će se 1,32 milijuna raspodijeliti vjerovnicima i to najprije 320.739 kuna Lučkoj upravi te 983.206 kuna za plaće 26 pomoraca.
Nakon toga neće ostati novca da krovna lučka ustanova naplati još 6 milijuna kuna koje je osigurala hipotekom.

Novi pokušaj za 45 dana
Od 45 pomoraca koji su preko Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) pokrenuli prodaju brodova, dražbu je pratio tek Toni Jeličić, član posade "Svetog Duje", ali nije htio davati izjave, dok je Jurica Pevec kazao da su njegove ponude tek prvi korak te da sada slijedi uplata kupovnina.
Na Trgovačkom sudu novog vlasnika jučer nije našao brod "Ane" u vlasništvu Nikše Giovanellija. Sud ga je nudio po početnoj cijeni od 3,9 milijuna kuna što je također polovica njegove vrijednosti, a novi je pokušaj prodaje najavljen za mjesec i pol.
Od potencijalno utrženog novca Lučka bi uprava trebala naplatiti "ležarine", 28 pomoraca dobiti svoje plaće, škver "Viktor Lenac" dio računa za obavljeni remont broda, tvrtka "Luka" za zakup prostora u Sjevernoj luci gdje je brod vezan...
- "Ane" nije prodana jer bi njezin kupac imao komplikacije zbog tereta koji je još uvijek na tom brodu jer ga njegov vlasnik nije preuzeo. Još nije riješeno tko će snositi troškove iskrcaja tereta i kome on uopće pripada - kazao je kap. Predrag Brazzoduro, glavni tajnik SPH.

‘Lučka uprava naplaćuje zrak'
-Članovi posada ‘Ane' i brodova ‘Splitske plovidbe' nisu jedini u problemima. Pomorci ‘Split Ship Managementa' (koji je završio u stečaju, op.a.) nikad nisu dobili plaće iako su im brodovi prodani i ponovno plove, upravo zbog velikih troškova koji rastu svakim danom. Tako i ovdje Lučka uprava naplaćuje zrak i taj trošak popularno naziva ‘ležarinom'. Imamo primjer lučkih uprava i brodogradilišta koji su se odricali naplate ‘zraka' u korist plaća pomoraca - kazao je kap. Brazzoduro.
- Navodi sindikalaca o lučkim pristojbama su nekorektni, potpuno netočni i do sada smo pokazali da smo obzirni prema pomorcima - odgovorio mu je Milan Blaževski, ravnatelj Lučke uprave Split.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr