• hr
  • en
  • de
  • it

Pažanima preporučeno da sami snimaju brodove u nedopuštenom ribolovu

U prizemlju Kneževog dvora u petak je održana javna tribina "Budućnost Paškog zaljeva". Uz brojne Pažane tribini koju je organiziralo SRD "Orada" nazočio je Josip Marković iz Uprave za ribarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede RH.
- Vrijeme je da se stvari promijene. Dođite, poslušajte i podržite nas u namjeri da zaštitimo svoje najveće bogatstvo. Naši stari su ga čuvali za nas, učinimo i mi to za svoje potomke", pozivali su paški ribolovci uoči tribine.
Uvodnu riječ održao je Filip Bukša, član Upravnog odbora "Orade", dugogodišnji sportski ribolovac, reprezentativac i student biologije na zagrebačkom PMF-u, koji je pripremio cijelu analizu problema, zakonske odredbe i prijedloge rješenja.
Paški je zaljev zbog svog položaja i oblika jedno od najvažnijih mrjestilišta u području Podvelebitskog kanala, te je njegovo očuvanje kao takvog presudno za šire područje. Riblji fond u Paškom zaljevu je sve manji. Uzrok toj pojavi nesumnjivo je u pretjeranom izlovu ribe te u nepridržavanju zakonskih propisa RH u Podvelebitskom kanalu, te je njegovo očuvanje kao takvog presudno za šire područje, istaknuto je u njegovom nalazu.
- Pokušao sam proći sve pravilnike koji se krše u Paškom zaljevu i mjere zaštite koje bi se trebale uspostaviti. Profesionalni ribari, sa svojim plivaricama i ribarskim koćama, ne pridržavaju se propisa i kvota koje su im određene zakonom. Plivarice i koće opremljene mrežom "šabakun" (obalne mreže potegače, pr.a.) su alati namijenjeni ulovu plave ribe, a u Paškom zaljevu događa se suprotna stvar, te oni love nenamjenski ulov, bijelu ribu. Ovo ne samo da je u suprotnosti sa zakonima RH, već doprinosi ubrzanom uništavanju cjelokupnog ekosustava Paškog zaljeva, istaknuo je Bukša.
Josip Marković iz Uprave za ribarstvo pohvalio je trud mladog člana Orade te naveo kako su ovi spomenuti pravilnici nevažeći, budući se od ulaska Hrvatske u EU primjenjuje Mediteranska uredba.
- Mnoge stvari ipak nisu provedive na terenu. Kroz postojeću legislativu mogu se ugraditi neke odredbe, ali prijedlog mora doći s terena. Morate raditi presiju, ali ne na mene, već na Ribarsku inspekciju. Trebate napisati, snimiti brodove u nedozvoljenim radnjama - to je put. Ako je ovo područje ugroženo, možete tražiti zabranu prekomjernog vađenja školjki i da se zabrani ronilačka oprema. Inicijativa mora doći od vas. Osim toga, more nije pod ingerencijom lokalne vlasti, već je zajedničko, državno. Prijedloge može uputiti SRD "Orada", gradska uprava, a možete poslati zapisnik s ovog skupa da se područje proglasi posebnim staništem ili da bude posebna regulativa ribolova, kazao je Marković.

Izvor: www.zadarskilist.hr