• hr
  • en
  • de
  • it

Pašman Rivijera

Općina Pašman raspisala je potkraj prošlog tjedna međunarodni natječaj za izbor investitora za realizaciju Pašman Rivijere na jugozapadnoj obali otoka.

‘O veličini i značaju tog razvojnog projekta nije potrebno posebno govoriti, dovoljno je reći da je investicija teška oko 500 milijuna eura i predstavlja iznimno privlačno područje za razvoj različitih oblika turizma visoke kategorije u skladu sa suvremenim trendovima turističke potražnje u netaknutoj prirodi. Natječaj je otvoren do 9. ožujka, a nakon toga slijedi druga faza', najavio je načelnik Općine Pašman Krešimir Ćosić.
Kako javlja portal Naši škoji, ovaj projekt dugo je čekao raspisivanje natječaja, a sada je procjenjeno kako je moguće krenuti s njegovom realizacijom budući da se promijenila investicijska klima. U posljednje vrijeme već je desetak potencijalnih ulagača iz Švicarske, Velike Britanije i SAD, kao i neki domaći ulagači, posjetilo Pašman.

"Ovaj projekt, kada se realizira, zasigurno će promijeniti kompletnu sliku otoka, otvoriti najmanje stotinjak radnih mjesta, omogućiti Pašmanu razvoj vrhunske i atraktivne destinacije održivog turizma s očuvanjem prirodnih karakteristika područja, lokalne tradicije i kulturne baštine", uvjeren je Ćosić.
Sam projekt Pašman Rivijera trebao bi se prostirati uz osam kilometara obale, na površini od gotovo 300 hektara. Od toga je oko 100 hektara građevinsko područje, dok ostatak otpada na površine rekreativno-poljoprivredne namjene. Projekt bi se sastojao od područja turističko-ugostiteljske namjene Soline na oko 50 hektara, još toliko građevinskog područja turističko-ugostiteljske namjene Žinčena, građevinskog područja servisno logističke namjene na oko pet hektara, te poljoprivrednih i hortikulturnih sadržaja u neposrednoj blizini turističkih zona koji bi se prostirali na površini od oko 155 hektara.
Pašmanska rivijera bila bi dijelom infrastrukture spojena s Biogradskom rivijerom, te bi za dio projekta bio korišten i novac iz EU fondova.
Riječ je o projektu koji se priprema već dvadesetak godina. Još 2012. godine predstavljen je svjetskoj javnosti na Međunarodnoj izložbi Expo Italian Real Estate u Milanu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, dok je dvije godine ranije preznetiran u Hrvatskoj na Skupštini Europske banke za obnovu i razvoj.
"Sredinom listopada ove godine, projekt je prezentiran na međunarodnom Investicijskom forumu zdravlja i turizma Adriatic regije u Zagrebu, na kojemu su bili ulagači s nekoliko kontinenata. Sve to trebalo bi uroditi plodom i ovaj golemi projekt napokon dovesti do realizacije", rekao je načelnik Ćosić.

Izvor: www.net.hr