• hr
  • en
  • de
  • it

Pašalić na udaru inspekcija

Franjo Pašalić drži se rokova koje je najavio. Na Lapadskoj obali ogradio je bivše parkiralište pred dvorcem Kazbek i dovukao goleme strojeve, kakvi se rijetko viđaju u Hrvatskoj.
Nije ni čudno, jedina marina koja je u gotovo 25 godina samostalnosti izgrađena i uspješno proradila jest upravo Pašalićeva "Frapa" u Rogoznici, a njegova dubrovačka mogla bi biti druga, ili treća ovisno o tome hoće li država (ACI) do kraja godine uspjeti izgraditi manju marinu u Slanome. U svakom slučaju, Pašalić planira brzo graditi.
U tu svrhu postavljeni su pontoni, hidraulika i dizalice na gradilištu. Prvo je sve to dovezeno, a onda je zadnja u nizu postavljena ploča s obavijesti o radovima, iz čega bi se dalo zaključiti da investitor više drži do strojeva nego formalnosti na gradilištu.
Kamioni se nisu ni parkirali, a dogradonačelnik Željko Raguž, koji zadnjih mjeseca svakodnevno djeluje kao komunalac, izišao je na lice mjesto i sve to uredno zapisao. Pokazalo se da je prekršen niz komunalnih propisa, među kojima je najznačajniji onaj da se prolazak posebno teških vozila treba najaviti i platiti. Dogradonačelnik nije štedio truda, već je intervenirao preko vikenda.

- Svaki kamion teži od 10 tona koji uđe u Grad treba ishoditi dozvolu našeg Odjela za promet. Oni nisu nikome poslali zahtjev, a ja sam dobio informaciju da su dva golem tegljača prošla kroz grad i da na području Lapadske obale iskrcavaju materijal. Naravno da sam odmah pošao na lice mjesta i u to se uvjerio.

Zatekao sam samo vozače koji su dobili nalog da mogu proći bez dozvole. Poručio sam im da mi nismo grad divljaka i da ćemo se svim sredstvima boriti da se poštuju zakoni. U suprotnom sigurno neće imati prijatelja u nama, što mi zaista želimo da ga imaju, ali način na koji su počeli nije način kakav priliči Gradu Dubrovniku - rezolutan je bio Raguž.

Franjo Pašalić potvrdio je da su bili komunalni redari i "nešto zapisali":
- Ljudi moji, nije to stvar mene investitora, nego izvođača radova. Jedan od glavnih izvođača nije iz Hrvatske, nego iz Češke, i oni naprosto nisu znali da za ulazak u grad kamionom treba prethodna najava.

Kako nam je rekao Pašalić, graditelji su bili obzirni jer su za ulazak u Dubrovnik iskoristili subotu navečer i nedjelju očekujući da će preko vikenda biti manje prometa na uskim dubrovačkim cestama.
No, gradonačelnik Vlahušić i dogradonačelnik Raguž pozvali su jučer Pašalića na dogovor o detaljima izvođenja velikog zahvata. Pašalić se nije odazvao, nego je poslao svog odvjetnika Antu Kačića. Evo što je dogovoreno:

- "Laguna Trade" kao investitor plaćat će Gradu šest tisuća kuna mjesečno na rok od 18 mjeseci, dok radovi traju. Čekamo još da to potvrdi Gradsko vijeće - objašnjava Kačić.
Vjerojatno će najveći zahvat gradnje marine u poslovno najzanimljivijem zaljevu cijele Hrvatske, Gruškom zaljevu, i dalje izazivati nesuglasice između investitora i Grada. Sedam je godina Pašaliću trebalo da ishodi sve papire i dozvole i na koncu je uvršten u projekte od posebnog državnog interesa, što znači da Grad Dubrovnik neće imati previše utjecaja na investiciju.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr