• hr
  • en
  • de
  • it

Parada jedara i svjetla

I trećeg dana veličanstvene proslave 2400 godina utemeljenja Starog Grada, najvremešnijeg grada u Hrvata, bilo je za svakog ponešto - od regate tradicijskih brodova, do noćne parade, kuhanja brujeta, nastupa Kulturno-umjetničkih društava,... Tek je kratki pljusak spriječio vrhunske glazbenik HPO Glazbe Imotski sa maestrom Ivanom Glibotom Crnim da održe cjelovečernji koncert.
Sve ostalo se održalo prema planiranom oraru, pa su brojni turisti uživali u regati gajeta, leuta, guceva, batana, jedrenjaka, condura, kaića, falkuša, paranca, trabakula, ali i u veslanju posada kutera HRM-a, te ženske posade neretvanske lađe. Startali su u srcu starograjske vale, zaljeva dubokog pet milja do punte Babe i nazad u cilj pred gradskom vijećnicom i to po slabom južinu. No ni manjak čvorova nije omeo flotu 63 broda tradicijske gradnje da se iskažu u svoj svojoj "drvenoj" ljepoti sa latinskim idrom kao pogonom.
I kako bi sve ostalo u toj "dalmatinskoj" priči članovi "Udruženja ugostitelja Starog Grada" za rođendan svom "mistu" pripremili su i dvije poslastice. Kuhari, kojima je gost bio i splitski meštar od kuhače majstor Zlatko Marinović, spremili su starograjsku teču "Stori Grod vas časti", odnosno brujet od sipe i liganja sa bobom, te sipu i hobotnicu sa slanutkom i fažolom. A druga poslastica, druga priča "duga" je 24 metra, jer toliko je trebalo prostora domicilnim ugostiteljima da poslože svojih 2400 kanapea, sendviča za 2400 rođendan grada. Pljesak je pobrao i Vjeko Tadić koji je publici pred Hektorovićevim Tvrdljem upriličio "Simfoniju u kamenu" postavši na tren kamena fontana.
I tako ni kiša nije omela Starogradjane i njihove goste da veličanstveno okončaju proslavu impozantne brojke u "životnom kalendaru" svoga grada, pa je flota odjedrila još jednu noćnu "Paradu jedara i svjetla", a sve je na kraju okončano vatrometom.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr