• hr
  • en
  • de
  • it

Pačja obitelj dio interventnog gumenjaka!

Tvrtka »Sea Help« čiji gumenjak iz Malog Lošinja kreće u pomoć jedriličarima u nevolji, ima novog člana spasilačkog tima - patku. I to ne bilo kakvu, već mamu patku i njenih šest jaja. Naime, patka koja se sa svojim mužjakom još od krajem prošle godine pojavila na rivi u Malom Lošinju, prije kakvih petnaestak dana izabrala je upravo čamac »Sea Helpa« kao idealnu lokaciju za snijeti jaja.

- Pretpostavljam da se po noći uvukla na gumenjak i ubrzo je snijela prvo jaje. Onda je dan za danom snijela i preostalih pet jaja, pojasnio nam je djelatnik ove tvrtke Stanko Kovačević koji se posljednjih dana često druži s patkom i njezinim potomstvom. Naime, iako patka po danu zna i odšetati s gumenjaka, neki put to nije slučaj, pa je već tri puta bila s ekipom na intervenciji na moru.

Ako se odlazak s čamca ne dogodi spontano, pačjoj je obitelji već "ponuđen" jedan vrt u Malom Lošinju

- Evo, baš smo sad izašli na more i patka je ovdje. Vozim nekih 25 do 30 milja na sat, i uopće se ne boji, stoji na gumenjaku i čini se da uživa, pojasnio nam je Kovačević kojeg smo dobili na telefon nakon što je već isplovio gumenjakom. Iako patku očito veseli điranje po moru i intervencije, kojih je ovih dana usput rečeno sve više, našem sugovorniku baš i nije posve jasno što će napraviti jednom kad se pačići izlegu.

Pomoć i savjet su tražili na više strana, pa i kod veterinara koji im je savjetovao da patku sad puste tu gdje je, a kad dođe potomstvo, cijela će obitelj navodno ionako negdje drugdje sama potražiti smještaj. U očekivanju takvog raspleta, Kovačević i ekipa na gumenjaku hrane patku kruhom i daju joj vode, a za slučaj da se pačji odlazak ne dogodi spontano, jedan je lokalni stanovnik Malog Lošinja ponudio da pačju obitelj smjesti u svoj vrt.

Zanimljivo je, inače, da mužjak koji svojoj družici obično radi društvo u šetnjama po rivi i plivanju u lučici, nikada ne dolazi na gumenjak, već je čeka na kopnu.kraj teksta

Izvor: www.novilist.hr