• hr
  • en
  • de
  • it

Ozbiljne investicije na Kvarneru u luke

Prihodi županijskih lučkih uprava, a time i investicije u pomorsko dobro u PGŽ-u stalno rastu, prije tri godine njihovi su prihodi iznosili oko 30 milijuna kuna godišnje, a ove godine su već na 60 milijuna kuna

Prihodi županijskih lučkih uprava, a time i investicije u pomorsko dobro u PGŽ stalno rastu - prije tri godine njihovi su prihodi iznosili oko 30 milijuna kuna godišnje, a ove godine su već na 60 milijuna kuna.
Tome treba dodati i županijska sredstva koja se ulažu u pomorsko dobro, a koja će ove godine izravno iz proračuna iznositi još oko 5,5 milijuna kuna, izvijestili su na redovitom press kolegiju u Županiji župan Zlatko Komadina i pročelnica Odjela za pomorstvo Nada Milošević.
Tako su upravo jučer počeli radovi na proširenju trajektne luke Lopar, u ožujku se očekuje dovršetak radova na proširenju opatijske luke, na Lošinju se uređuju komunalni vezovi, na nizu lokacija se uređuje obala, radovi kreću i u Njivicama i Puntu, a uskoro će biti raspisan i natječaj za podjelu sredstava za ostale radove.

Samo radovi u Loparu vrijede 7 milijuna kuna, a podupiru ih i Ministarstvo pomorstva te Općina Lopar, kazali su.

- Sredstva županijskih lučkih uprava stalno rastu. Mi sad već doista možemo kretati u ozbiljne investicije na pomorskom dobru, ocijenio je župan Komadina.
Također, zaključen je i ugovor za izradu Master plana razvoja luka lokalnog i županijskog značaja u PGŽ - sklopljen je s Pomorskim fakultetom u Rijeci, tim stručnjaka je polivalentan, a sredstva za izradu master plana osigurana su kroz europski projekt EA Sea-Way. Vrijednost ugovora je 1,2 milijuna kuna, a Master plan razvoja je preduvjet za dobivanje sredstava iz EU fondova.

Izvor: www.novilist.hr