• hr
  • en
  • de
  • it

Ovogodišnji prihod od turizma 12 milijardi eura

Ministar turizma Gari Cappelli u petak je na sjednici Vlade, održanoj u Hvaru, izjavio da će ovogodišnji prihod od turizma iznositi oko 12 milijardi eura, što je milijardu više nego lani, a naveo je i da su od početka godine registrirana 42 nova hotela, 31 novi kamp i 26 hostela. "Lani smo imali rekordnu godinu s 11 milijardi eura prihoda od turizma, dok ove godine očekujemo porast na 12 milijardi eura. Radi se o zajedničkom prihodu od domaćih i stranih gostiju. Od početka ove godine ostvareno je više od 18,8 milijuna dolazaka i imamo oko 104 milijuna noćenja, a 100 milijuna noćenja ove je godine ostvareno mjesec dana ranije nego lani. U dolascima je rast od 6 posto i 4 posto u noćenjima, što je na razini planiranog. U izvansezonskom listopadu rast dolazaka je čak 14 posto", naglasio je ministar, predstavljajući izvješće o rezultatima turističke godine.
Cappelli je najavio da će krajem godine biti izrađena precizna turistička satelitska bilanca, s točnim podacima utjecaja turizma na cjelokupno gospodarstvo.
Govoreći o investicijama u turizmu, Cappelli je rekao kako ulagači prepoznaju ovdašnje potencijale, tako da se ove godine očekuju ili su već ostvarene, investicije u taj sektor od oko milijardu eura. Od toga se 628 milijuna eura odnosi na ulaganje u privatnom sektoru, a 311 milijuna eura u javnom sektoru, što je povećanje od oko 15 posto u odnosu na lanjsku godinu.
U 8 privatnih investicijskih projekata procijenjena je vrijednost ulaganja od oko 5,2 milijarde kuna. Najznačajniji investicijski potencijal Cappelli vidi u gradskim hotelima u kontinentalnim županijama.
"U ovom trenutku u Hrvatskoj je u planu izgradnja 6.400 hotelskih soba ukupne vrijednosti od 1,1 milijarde eura. Od početka godine registrirana su 42 nova hotela i dodatnih 2.000 kreveta, 31 novi kamp, te 26 hostela. Hrvatska ima 1,6 milijuna turističkih ležajeva, od čega hotelski kapaciteti uzimaju 14 posto, kampovi 15, nekomercijalni smještaj 29 posto, a objekti u domaćinstvu 38 posto", navodi ministar, dodajući da bi od zdravstvenog turizma zarada mogla biti najmanje milijardu eura, umjesto sadašnjih 500 milijuna eura.
Projekt Hrvatske kao avio destinacije, u koji je uloženo 30 milijuna kuna, rezultirao je time da je ove godine 20-ak posto turista došlo tim putem, ustvrdio je. Uvedeno je 70 novih linija, koji su letovima krenuli mjesec dana ranije nego što je to uobičajeno.
Govoreći o radnoj snazi, Cappelli je naglasio da je u turističkom sektoru u Hrvatskoj zaposleno 150.000 ljudi, od čega 59.000 osoba u hotelijerstvu. Svaki treći zaposleni ima veze s turizmom, istkanuo je. Na zavodu za zapošljavanje, kazao je, najtraženiji su radnici iz turističke odnosno ugostiteljske djelatnosti.
Najavio je da će premijer za nekoliko dana otvoriti novi ured Hrvatske turističke zajednice u Kini, a naglasio je i da je u protekle tri godine putem potpora u turistički razvoj Slavonije uloženo 40-ak milijuna kuna.
Budući da je sjednica Vlade posvećena otocima, Cappelli je naglasio da je od siječnja do rujna na jadranskim otocima zabilježeno nešto više od 3,4 milijuna dolazaka te 26,2 milijuna noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje lani rast od četiri posto u jednom i drugom segmentu.
Prošle je godine na otocima ostvareno 3,3 milijuna dolazaka i 26 milijuna noćenja, što je 18 posto od ukupnih dolazaka te 26 posto od ukupnih noćenja u Hr atskoj. Svaki peti turisti posjetio je otoke.
Trećina turističkih noćenja motivirana je dolaskom na otoke, ako se tome pribroji i nautički turizam. Vodeće otočne destinacije su Krk, Pag, Rab, Vir. Na otocima, prema stanju u rujnu, nalazi se 474 tisuće kreveta, što je jedna trećina ukupnih smještajnih kapaciteta države.
Glavni motiv dolaska u Hrvatsku, istaknuo je ministar turizma, sve više postaje aktivni odmor, a konstantno raste i prosječna dnevna potrošnja posjetitelja. Prosječna dnevna potrošnja gosta, prema posljednjim podacima iz istraživanja Tomas, iznosi 79 eura po osobi, to je rast od 19 posto u odnosu na 2014. kada je iznosila 66 eura. Nautičari, pak, dnevno troše 186 eura.
U nastavku sjednice Vlada je donijela 49 odluka i zaključaka vezana uz ulaganja na jadranskim otocima.

Izvor: www.mint.hr