• hr
  • en
  • de
  • it

Otrovna alga zabilježena u Jadranu: Ima li je i na dubrovačkom području?

Ovih dana mediji su se raspisali o toksičnoj algi koja je zauzela Jadran, a prema pisanjima slučajevi trovanja zabilježeni su na području od Dubrovnika pa sve do Istre.
Riječ je o algi iz roda Ostreopsis, a od njenog cvjetanja kod kupača može doći do simptoma sličnih gripi, koji se prije svega odnose na respiratorne probleme.
Kako je za Dubrovački dnevnik izjavio Martin Pfannkuchen, doktor prirodnih znanosti iz Centra za istraživanje mora Instituta 'Ruđer Bošković' u Rovinju, javili su se pojedini kupači koji su takve alge zapazili i na dubrovačkom području, međutim za takvo što ne postoje nikakvi službeni dokazi.
'Javilo se nekoliko kupača s dubrovačkog područja, ali to je neslužbeno. Službenih podataka o pojavi algi na tom području nema,' izjavio je.
Prof. dr. Nenad Jasprica s Instituta za more i priobalje za Dubrovački dnevnik je izjavio kako alga nije zabilježena na našem području.
'Analize uzoraka nisu pokazale njenu prisutnost na našem području,' izjavio je Jasprica.
Navedene alge su zabilježene na plažama između Pule i Poreča. One nisu vidljive golim okom, osim u vrijeme cvjetanja kad mogu izazvati zdravstvene probleme kod ljudi. 

Izvor: http://dubrovackidnevnik.rtl.hr/