• hr
  • en
  • de
  • it

Otkazana linija Korčula - Orebić!

Nakon prodaje Atlantik Friga i najave stečaja Mediteranska plovidba otkazala putničku brodsku liniju preko Pelješkog kanala na relaciji Korčula - Orebić.
Nakon prodaje posljednjeg trgovačkog broda Atlantik Friga u floti Mediteranske plovidbe i najavljenog pokretanja postupka stečaja tvrtke, u petak je domaći brodar otkazao daljnje održavanje putničke brodske linije br. 614 preko Pelješkog kanala, na relaciji Korčula-Orebić.

Riječ je o liniji koju domaći brodar još od 1989. godine održava putničkim brodicama Lovor i Tamaris, izgrađenim u korčulanskome škveru.
Posljednje putovanje motornog broda Lovor i Tamaris biti će u nedjelju 13. studenog, a prema priopćenju Agencije za obalni linijski pomorski promet, novi će se brodar odabrati brzim pozivnim natječajem. Agencija će, doznajemo, u uvjetima natječaja zahtijevati da novi brodar ponudi brod kapaciteta 100 putnika u zatvorenom grijanom prostoru, brzine do 8 čvorova. Zatvorene ponude s naznakom za liniju 614 Agencija će primati do utorka 8. studenog.

Inače, vijest da se zatvara linija koju najviše koriste pelješki učenici, koji na otok svakodnevno putuje u srednju školu, ali i ostali zaposlenici s Pelješca koji rade u gradu, zabrinula je sve žitelje korčulansko pelješke regije.
Zabrinuti građani se pitaju - kako će putovati na otok nakon nedjelje, dok koncesiju na liniju ne dobije drugi brodar?

Rezervna varijanta, trajekt Sv. Krševan na relaciji Orebić - Dominće neće moći u potpunosti zamijeniti nedostatak brodice pa problema u pomorskome prometu sasvim sigurno narednih dana neće nedostajati.

 "Atlantik Frigo"
Nakon što je na sudskoj dražbi u Rotterdamu za samo pola milijuna eura prodan "Atlantik Frigo", posljednji teretni brod u floti "Mediteranske plovidbe", tijekom idućeg tjedna očekuje se otvaranje stečajnog postupka nad tom kompanijom.
Time će vjerojatno biti okončana 56 godina duga poslovna "plovidba" i drugoga velikoga korčulanskoga brodara, nakon što je 1997. likvidirana "Dalmatinska plovidba" iz Vele Luke.
Brod za prijevoz hlađenih tereta, izgrađen 1989. u splitskom škveru, kupila je jedna nizozemska brokerska kuća, koja bi ga zbog lošeg stanja vrlo brzo mogla preprodati u staro željezo i tako zaraditi najmanje milijun eura više od plaćenog iznosa.
Iako će od postignute cijene, među ostalim, biti podmirena dugovanja "Mediteranske" prema 34 pomorca koji su tražili prodaju "Atlantik Friga" zbog neisplaćenih plaća, priliku za naplatu svojih potraživanja vrijednih 10 milijuna kuna zapravo je propustila hrvatska država.
Točnije, u pitanju je Ministarstvo financija, čiji su pravni zastupnici bili nazočni dražbi na rotterdamskom sudu, ali nisu istaknuli ponudu za kupnju broda, a time je izgubljena i mogućnost za njegovu naknadnu preprodaju.

Budući da su brojne uprave kompanije, u većinskom vlasništvu Korčulanke iz New Yorka Nede Drušković-Young, tijekom proteklih osam godina propustile šanse za oporavak "Mediteranske", pravi problemi pojavit će se tek nakon otvaranja stečajnog postupka.

Trideset otkaza
Prvenstveno je riječ o mogućem gubitku posla za 30-ak preostalih zaposlenika u direkciji tvrtke i pomorcima na dva putnička broda koji smanjenim kapacitetom plove na državnoj liniji prema Orebiću.
Drugi problem bit će naplata potraživanja brojnih vjerovnika kroz stečajni postupak, jer su dugovi tvrtke prema državi, pomorcima, dobavljačima i kreditorima, procijenjeni na 71,2 milijuna kuna, već odavno premašili dobrano "napumpanu" vrijednost njezina temeljnoga kapitala koja iznosi 57,6 milijuna kuna.
Za možebitnu prodaju u stečajnom postupku preostale su dvije zgrade, dva građevinska zemljišta i dva putnička broda, te nešto opreme, ukupne vrijednosti oko 16 milijuna kuna. Sve to očito je nedovoljno za podmirivanje potraživanja budućih domaćih i stranih vjerovnika.
  

Brazzoduro: Pomorce isplatio sindikat
Pomorci s ‘Atlantik Friga' iskrcali su se s broda uz pomoć Sindikata pomoraca, te su s "džeparcem" od po 100 eura otputovali kućama zrakoplovom. Zadnji novac dobili su na svoje račune krajem srpnja, a i to je preko SPH isplatio dugogodišnji zakupac broda, kompanija ‘NYK Cool'. Mi smo platili i 15.000 eura za troškove ukrcaja goriva na brod - ističe kap. Predrag Brazzoduro, tajnik SPH.

Nedu Young na sud 
‘Godinama smo upozoravali sve mjerodavne institucije na nestručnost Nede Young i ‘njezinih' uprava, na potrebu dokapitalizacije, te na moguće šanse za oporavak kompanije. Umjesto očekivanih pomaka, tvrtka je odavno u stečajnim uvjetima, radnici će na biro, a nama dioničarima slijedi potpuno obezvrjeđivanje udjela. Ostaje samo nada da će svi odgovorni za propast nekad uzorne tvrtke ipak odgovarati pred zakonom - navode iz Udruge malih dioničara "Medplov".

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr