• hr
  • en
  • de
  • it

Osmatračnica za mornare unutar marine

Štih socijalističke gradnje 80-ih godina prošlog stoljeća, koji je do nedavno obitavao u ACI marini u Pomeru, više tu se stanuje. Obnovljena marina je gotovo dovršena i ona predstavlja vizualni identitet ACI-jeve marine za 21. stoljeće koji će se postepeno ugraditi u svaku od 22 marine. Za direktora marine u Pomeru, Romea Cetinu nema dvojbe da je ovako obnovljena marina postala jedna od najljepših u portfelju ACI-ja, uz novu marinu "Veljko Barbieri" u Slanom pokraj Dubrovnika.
Posjetom marine u Pomeru na prvu se uočava kako su bijele zidove zgrada zamijenili velikim staklenim površinama i čeličnim konstrukcijama, a u interijerima ima mnogo detalja od drva. To je najjednostavniji opis zatečenog, ali novosti su vidljive na svakom koraku i od samog ulaza. Asfaltiran je vanjski parking. Novi je objekt za portira i za mornare koji su sada smješteni visoko u tornju pa imaju najbolju poziciju za kontrolu jahti u marini, ali i na čitavom akvatoriju od Pomera do Medulina. Nova je recepcija i objekt u kojem je smješten restoran.
Jedna od glavnih značajki marine je oduvijek bio restoran koji je u Pomer dovodio mnoge turiste, ali i Istrane. Sada se restoran zove Sopravento, a u zakup od ACI-a su ga uzeli Karmen i Davor Jovanović, koji inače drže i konobu Kaminada u Ližnjanu. U pomerskoj marini nova je zgrada sa sanitarijama te poslovni prostori za iznajmljivače: trgovinu, charter i servis. Izgrađena je nova šetnica, hidrantska mreža, elektro mreža, oborinska odvodnji s platoa parkinga i kante za odvojeno odlaganje otpada. Okoliš je hortikulturalno uređen. Gostima je omogućeno korištenje novih perilica i sušilica te pegle i stola za peglanje. Izgrađen je manji objekt za odlaganje opreme gostiju kao što su tende, bicikli i skuteri.

Zapravo, rušenjem starih i izgradnjom novih objekata ACI marina u Pomeru dobila je najviši energetski razred te očekuju da će im troškovi rasvjete u čitavoj marini biti niži za čak 40 posto. Novost je što su do sada vodu grijali bojlerima na električnu energiju, u prostorima za sanitariju, a sada kombiniraju grijanje sunčevim kolektorima i prirodnim plinom. Inače, tvrtka Pulsar iz Zagreba je zaslužna za projektiranje nove marine u Pomeru.
Važna novina je da je prije 15-ak dana biološki pročistač stavljen van snage jer je marina priključena na kanalizaciju. Cetina pritom naglašava da su Općina Medulin i tvrtka Albanež zaslužne za dovođenje kanalizacije, jer su putem EU fondova osigurali novac za tu investiciju. Od Općine očekuje da će ubuduće osigurati nogostup uz cestu koja vodi od marine, i kampa Arenaturista, do Pomera, a kako bi gosti mogli sigurno prošetati do centra mjesta.
Jedna od većih investicija koja je ubuduće planirana u marini u Pomeru je zamjena postojeće stupne konzolne dizalice s novom koja će imati tri puta veći kapacitet nosivosti, odnosno 30 tona. U ne tako dalekoj budućnosti marina će dobiti crpnu stanicu za otpadne vode s brodova, bazen od 60 četvorna metra i dječje igralište.
Cetina naglašava da je Pomer kroz godine izgradio imidž obiteljske marine te da je sadašnjom obnovom, vrijednom oko 30 milijuna kuna, još više naglašen taj imidž. Veli nam da već druge generacije iz iste obitelji tu drže jahte, a kao najveću prednost marine ističu okoliš, koji nije devastiran, te prometnu povezanost. - Naime, svega nekoliko kilometara od Pomera ulaz je na Istarski ipsilon, u blizini je i Zračna luka Pula, a čim gosti isplove iz marine na dohvat ruke im je Kvarner i blizina dalmatinskih otoka, rekao nam je direktor marine. Kaže da će ove godine cijene za vez jahti ostati iste, ali da je moguće da će ih iduće godine povećati jer će do tada marina steći uvjete da poveća kategorizaciju s tri na četiri zvjezdice. Komentira kako je ova marina vapila za rekonstrukcijom, jer otkako je izgrađena 1984. godine u nju se nije puno ulagalo, osim u nužne radove
- Danas, marina u Pomeru zapošljava 40-ak radnika, a stalni prihod im je 256 komercijalnih vezova te dodatnih 30-ak s vanjske strane lukobrana za tranzitne goste, veli nam Cetina te pojašnjava da marina u prosjeku prihoduje po 3.000 eura po vezu na godinu, a s obzirom kakav je interes nije iznenađujuće što postoji lista čekanja onih koji bi tu htjeli vezati svoju jahtu.

Izvor: www.glasistre.hr