• hr
  • en
  • de
  • it

Opet igre oko Kornata!

Gužva u medijskom prostoru nije bila bezrazložna: nakon priloga o kriznom stanju u Nacionalnom parku Kornati, raspadu Upravnoga vijeća, ostavci Alfirev i optužbama na račun ravnatelja Roberta Bobinca, sutradan je uslijedila kontra - ostavka prvoga čovjeka NP Kornati!
Robertu Bobincu, ravnatelju spomenute ustanove, očito je prekipjelo, napisao je ostavku i obrazložio je osobnim i zdravstvenim razlozima ali, prema našim saznanjima, nema povratne informacije o njezinu prihvaćanju ili neprihvaćanju od strane ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića. Dapače, reći će Bobinac, nije istina da je ministar prihvatio ostavku, ali reći će i da sva kuhinja počinje od saborskog zastupnika i načelnika Općine Tisno Ivana Klarina.

Naime, prema ravnateljevim riječima, cijela priča počinje i zakuhava se na Prezentacijsko-informacijskom centru, koji bi se trebao urediti u Betini.
- Taj fantomski dom služi Klarinu da prikaže kako veliki projekti stoje, da blati mene kao ravnatelja neradnika i omalovažava NP Kornate. A zašto? Možda zato što je Klarin već pompozno dao u medije da je potreban novac, a radi se o nekoliko milijuna kuna, od Svjetske banke već dobio?!
Možda zato da bi se, navodno, pomoglo NP-u i da bi se Klarin predstavio kao spasitelj, jer, po njegovu mišljenju, Murterini, na čelu s načelnikom Ivanom Božikovim, nisu sposobni ponuditi kvalitetno rješenje. S druge strane, treba destabilizirati Upravno vijeće na čelu s predsjednikom Matijom Frankovićem, koji je čovjek od struke i koji je također protiv preseljenja u Betinu pod svaku cijenu, zato što taj prostor nema odgovarajući pristup, nema parking prostor, zahtijeva velika ulaganja i, naposljetku, neriješeni su imovinsko-pravni odnosi - počinje svoju ispovijest Robert Bobinac.

I nastavlja, u istomu stilu, ponovno ciljajući na Klarina:
- Zanimljivo je da mi se ugovor nudio na potpis urgentno, hitno, ako treba i u kafiću, samo da se potpiše. Problem se javlja kad sam došao do podatka da navedeni dom u velikom dijelu nije u vlasništvu same Općine Tisno, već dijelom i Crkve i Republike Hrvatske. O svemu sam izvijestio resorno ministarstvo i od njih nije bilo nikakvih pritisaka.

Dapače, Ministarstvo, ali i Fond za zaštitu okoliša, nam je pomoglo realizirati velike i zanimljive projekte - ispripovijedao je Bobinac, dodajući da se ovdje ne radi o lokalnom prepucavanju između Betine i Murtera, nego o tome da se želi prikazati da se prostor daje besplatno NP-u na korištenje 25 godina.

Besplatno? - upitasmo.

- Kako besplatno kad se ulažu milijuni i nakon svega Općinsko vijeće Tisnoga može, ako hoće, poništiti ugovor i Park izbaciti na ulicu - uvjeren je Bobinac.
- Gospođa Alfirev (Marija Alfirev, članica Predsjedništva županijskog SDP-a i Upravnog vijeća NP-a Kornati, op.a.), jednostavno je dopustila da bude pijun u rukama načelnika Klarina, jer radi kao v.d. ravnatelja Doma za stare i nemoćne osobe "u otvaranju".
No, iznenađuje me da gospođa Alfirev, koja je na mene zaista ostavila pozitivan dojam smirene i staložene osobe, može pasti pod Klarinov utjecaj i dopustiti sebi takvu blamažu - kaže Bobinac i nastavlja da je scenarij takav da bi se na mjesto sadašnjih članova Upravnoga vijeća trebalo postaviti poslušne ljude koji će bespogovorno potpisati ponuđeni ugovor i preko Parka izvući novac za Općinu Tisno. Sreća je da u Ministarstvu imamo ljude koji o tome odlučuju, a ne odlučuje Ivan Klarin - zaključuje Bobinac.

Ravnatelj Bobinac do sada je više puta naglasio da želi biti ravnatelj na čitavom području NP-a Kornati. Što to znači?
- Nadzorni brodovi NP-a Kornati bili su prošle godine brutalno izbačeni iz Marine Hramina na otoku Ravni Žakan i svima je očito da nas žele izbaciti iz tog dijela Parka. Kad sam zamolio člana Upravnoga vijeća Klarina da nam pomogne, na pregovore je doveo direktora te iste Marine i, naravno, podržavao njihovu stranu. Ne želim vjerovati da je to zato što je supruga Ivana Klarina u njoj zaposlena - odgovorio je Bobinac te završio pomalo rezignirano:
- Nismo željeli politiku u svoju butigu, fokusirali smo se na struku, no očigledno je da se pokušava nastaviti s tradicijom otprije i da se takvim postupcima najviše šteti samom imidžu Parka, a zbog privatnih interesa i politikantstva, i samim Kurnatarima. Ja sam odlučio otići, ne samo s mjesta ravnatelja nego i iz Ustanove, jer je to vrlo žalosna priča.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović prihvatio je ostavku ravnatelja Nacionalnog parka Kornati Roberta Bobinca, potvrdili su danas za ŠibenikINu Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. A da više nije ravnatelj te ustanove, potvrdio je ŠibenikIN-u i sam Bobinac.

‘Dvaput je bio na sjednici'
Želim napomenuti, kazao je ravnatelj Bobinac, da je Ivan Klarin član Upravnog vijeća NP-a Kornati i u dvije godine, koliko sam ravnatelj, bio je, čini mi se, dva puta na sjednici. Znalo se dogoditi da je u vrijeme održavanja sjednice bio u Tisnom, dakle tu blizu, a svejedno ne bi došao jer mu to nije bilo važno. Sad je odjednom problem što se sjednice održavaju elektronskim putem. Nije valjda zato što se nisu isplaćivale naknade za te sjednice, a svi su vijećnici unaprijed jednoglasno bili za održavanje takvih sjednica. Pa, ljudi moji, 2015. je godina, a ako se nešto hitno treba riješiti, nema boljeg načina.

Peticija za neprihvaćanje ostavke
Dragi Murterini i Murterke, Kurnatarke i Kurnatari, dragi prijatelji! Uslijed činjenice da je ravnatelj JU NP Kornati Robert Bobinac 26. ožujka podnio ostavku zbog, kako je naveo, osobnih i zdravstvenih razloga, ovime prikupljamo potpise kojima ćemo nastojati spriječiti prihvaćanje ostavke od ministra zaštite prirode i okoliša Mihaela Zmajlovića, jer smatramo da je ravnatelj Bobinac prvi ravnatelj do sada koji nastoji pomiriti potrebe i interese lokalnog stanovništva i Ustanove, o čemu svjedoče započeti projekti - tekst je peticije koja se spontano organizirala i koju su Murterini potpisivali na Cvjetnu nedjelju, a poslat će je Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

Ivan Klarin: Nemam ništa protiv Roberta Bobinca...
Općina Tisno je aplicirala na otvoreni natječaj NIP programa za dva projekta, jedan je edukacijska staza Tisno - Jezera, a drugi Prezentacijski centar PP-a Vransko jezero s recepcijom, u kojemu bi se prezentirali i ostali parkovi prirode i nacionalni parkovi u Dalmaciji. Projekti su nam prošli i očekivalo se potpisivanje ugovora.
Robert Bobinac je bio na pet sastanaka u Ministarstvu zaštite okoliša, na kojima je bio i Igor Kraitmayer, predstavnik Svjetske banke za Hrvatsku, i nije imao ni jednu primjedbu.
Svi smo ostali zatečeni njegovim sadašnjim ponašanjem.
Po mome mišljenju, kao člana Upravnoga vijeća NP-a Kornati, problem je u nekim djelatnicima Parka. 
Protiv Roberta Bobinca nemam apsolutno ništa, čujem da je imao zdravstvenih teškoća i da je neformalno ovlasti prenio na Martinu Markov-Podvinski, kojoj nije prvi put da pokušava alternativnim putovima zasjesti na čelnu poziciju Nacionalnog parka. Ona je počela izrađivati novu strategiju razvoja NP-a, u koju se nije uklapala zastupljenost tog parka u Prezentacijskom centru u Betini, i tu je nastao problem.Martina Markov-Podvinski je elementarna nepogoda za NP Kornati zato što svoje privatne i političke ambicije želi prebaciti preko leđa NP-a Kornati.
Imam za to dva argumenta: prvi je taj što joj je NP protuzakonito financirao doktorski studij, a drugi što je bila zamjenica ravnatelja za vrijeme mandata Nevena Bausa, što je također protuzakonito, jer te radno mjesto ne postoji u sistematizaciji Ustanove. Budući da je u posljednja četiri mjeseca dva puta podnio ostavku, postavljam pitanje Robertu Bobincu: Ako sam ja odgovoran za potonju, jesam li i za onu prvu, iako je obje službeno obrazložio osobnim razlozima?Neka Robert Bobinac dostavi jedan pisani dokaz, SMS ili bilo što vidljivo gdje ja njega na bilo što prisiljavam. Ne želim prejudicirati ministrovu odluku, ali u slučaju da ministar ne prihvati ravnateljevu ostavku, projekt Prezentacijskog centra parkova će se nastaviti, ali u njemu neće biti zastupljen NP Kornati - izjava je koju smo dobili od saborskog zastupnika i načelnika Općine Tisno Ivana Klarina na našu zamolbu da se očituje o optužbama koje je na njegov račun iznio ravnatelj NP-a Kornati Robert Bobinac.

 Izvor: www.slobodnadalmacija.hr