• hr
  • en
  • de
  • it

Opasna meduza u plićacima

Već su više puta tijekom ovog proljeća šetači svjedočili pojavi brojnih meduza duž istarske obale. Tako su prošlog tjedna one viđene na pulskom kupalištu Valkane, a sredinom ovog tjedna i kod Kanjona. U Centru za istraživanje mora (CIM) Instituta "Ruđer Bošković" u Rovinju saznali smo nešto više o njima, među ostalim i nešto što nije nimalo bezazleno.

- Ono što su ljudi najvjerojatnije vidjeli bila je Aurelia aurita, meduza s četiri kruga na klobuku, u narodu znana kao uhati klobuk, koja i nije toliko opasna. Doduše, viđena je već krajem siječnja, iako je uobičajeno da dolazi kasnije, ali nitko je ne primjećuje dok ne počne sezona kupanja. Od dubrovačkih stručnjaka dobio sam informaciju da su one već vrlo velike, što znači da bi trebale uskoro uginuti, odnosno vjerojatno će ubrzo nestati. Iako nisu opasne, nije dobro igrati se njima jer ipak imaju otrova, rekao nam je znanstveni savjetnik Instituta Danilo Degobbis.

- Puno veći problem je što već mjesecima vidimo i pratimo drugu, vrlo opasnu meduzu Chrysaoru hysoscellu, u narodu poznatu kao kompas meduzu. To je inače naša domaća meduza, ali se ranije viđala, recimo, jednom u pet godina, a sada se kontinuirano pojavljuje već nekoliko mjeseci posvuda duž istarske obale, i to u plićacima, ali, na sreću, zasad samo u jedan ili najviše dva primjerka, dodao je Degobbis.
Kaže da se ova meduza vrlo lako raspoznaje te da je ribari često ulove u svojim mrežama. Međutim, upozorava ih da bi se mogli gadno opeći diraju li je golim rukama kada čiste mreže.

- Puno je opasnija od Aurelie aurite, tako da bi ljudi, pogotovo kupači, trebali jako paziti. Bilo bi poželjno na plaži imati prvu pomoć, odnosno čisti amonijak ili druge pripravke koji se mogu kupiti u ljekarnama. Osobe koje su posebno osjetljive ili one koje su alergične na ubod ose trebale bi sa sobom imati injekcije protiv otrova ove meduze, jer bi on za njih mogao biti smrtonosan. Ne treba posebno naglašavati da je smrtonosan i u slučaju da se meduza proguta, što se dogodilo jednom roniocu unatrag nekoliko godina. Po viđenom, one su zasad vrlo mlade i nemaju još razvijene izrasline koje im idu iz klobuka, a to znači da će još duže vrijeme boraviti u moru. Naime, kod odrasle meduze te lovke imaju i do metar, a bijele niti koje idu iz klobuka i također jako žare mogu biti i do dva metra duge, ističe Degobbis.

Ima je, kaže, duž cijele zapadne obale Istre, a u Tršćanskom zaljevu - koji ima drugačiji ekosustav nego Istra - stručnjaci prate njeno kretanje, stalno su u međusobnom kontaktu i razmjenjuju informacije.

Izvor: www.glasistre.hr