• hr
  • en
  • de
  • it

Olujni vjetar i divovski valovi poharali Rovinj

Već oko šest sati ujutro mnogi su Rovinjci probuđeni uz telefonsku budnicu djelatnika Komunalnog servisa, koji su ih tražili da automobile parkirane na Valdibori, premjeste. Puhao je vjetar ponente (zapadnjak), a u suradnji s morem i valovima koji su prelazili pet metara oplakivao je parkiralište i zalijevao automobile morem.

Nešto prije podne, sve kao da se otelo kontroli. Zaplivao je i Trg na mostu, pa ako se trebalo proći s jedne strane ceste na drugu valjalo je dobrano zagaziti u more na asfaltu, koje je na nekim mjestima bilo duboko preko dvadeset centimetara. Još gore prošle su uličice oko Valdibore. Plivale su stolice i stolovi ugostiteljskih terasa, a poplavljeno je i sijaset podrumu. Ništa bolje nije bilo niti s druge strane grada. Naime, gradska je lučica kao i obala ispred bivše Tvornice duhana, gledajući do kud su valovi stigli bila proširena za desetak metara prema kopnu. U jednom momentu, ribar do mene koji je kršio ruke i gledao kako mu barka, poput lista na vjetru pleše na pjeni od mora, svoj užas okrenuo je na zafrkanciju.

- Gledaj Veliki mol. Tamo sad iskaču kalamari. Valjalo bi ih samo pokupiti!
No, šalu na stranu, priroda je pokazala svoju moć a ljudi svoju dobru stranu. Nakon što su spasili svoje - brodice il' automobile pomagalo se i susjedu. Gužva i frka nije dopuštala razgovor, pa ne čudi odgovor ravnatelja Lučke uprave, Donalda Schiozzia kako ćemo "sutra brojati mrtve". Ipak, ono što na brzinu saznajemo to je da ima dosta materijalne štete, a kolika će biti u konačnici, znat će se kada vrijeme popusti. Ništa razgovorljiviji nisu bili ni ostali nadležni. U Lučkoj kapetaniji, od Giorgija Bastijančića, također dobivamo odgovor kako je šteta velika. Po prvim i neslužbenim informacijama, na desetke je što većih a što manjih brodova oštećeno, a kolika je materijalna šteta još se ne zna.
Usprkos odgovorima kako uistinu nije trenutak za ćakulu, od direktora Komunalnog servisa Marka Paliage, dobili smo potvrdu da su tri osobe - dva vatrogasca i djelatnik parkinga, ozlijeđeni prilikom premještanja automobila. Naime, vjetar se nije dao pa je poput konzervi micao automobile koji su ih u konačnici i prikliještili. Srećom, po svu trojicu, lakše.
Uz njih, saznajemo i da je kod Škvera prilikom spašavanja svoje brodice u moru završio njen vlasnik kojemu je upomoć pristigao drugi ribar u svojoj brodici. Nešto iza 14 sati, kada se činilo da vjetar popušta, iako su valovi i dalje prelazili visinu od pet, šest metara moglo se vidjeti što je more donijelo. Očekivano, na ulicama i pod vodom ležale su stolice, vaze za cvijeće, bicikle..., no ono što je najviše iznenadilo su grote na Velikom molu koje je more svojom snagom izbacilo. S druge strane, s prometnica je uklonjeno i dvadesetak stabala. A kada se vide te slike i prizori, doista valja reći da je prava sreća u nesreći da nije bilo ljudskih žrtva. Rovinj je danas izgledao kao prava kulisa nekog SF filma, s možebitnim nazivom - Dan poslije!

Ovakvog se nevremena Rovinjci sjećaju daleke 65' godine kada je srušen lukobran na Valdibori.
Prema posljednjem izviješću Civilne zaštite Rovinj oštećeno 150 automobila i 50-ak plovila
- I nadalje činimo sve i ulažemo maksimalni napor da uklonimo i saniramo sve posljedice nevrijeme. Od 10 sati vatrogasci, djelatnici policije, hitne pomoći, komunalni servis, lučka uprava i komunalno redarstvo su na terenu i rade na raščišćavanju ulica, ispumpavanju vode iz poslovnih prostora i dovođenju reda u luci. Prema trenutnim podacima s terena - troje pripadnika interventnih službi je ozlijeđeno, oštećeno je oko 150 vozila, dok je 50-ak plovila u gradskoj luci potopljeno ili oštećeno, stoji, u priopćenju kojeg potpisuje Dragan Poropat, zapovjednik zapovjedništva Civilne zaštite Rovinj.

Također, od zapovjednika doznajemo i da je znatna šteta evidentirana i na potezu od Valdibore do južne luke, dok je dio starogradske jezgre ostao bez električne energije. Također, obavlja se i kontrola vodovodnih instalacija a građane se i nadalje umoljava da se pridržavaju uputa službi na terenu a moguće probleme prijave na broj 112 ili 193.

Izvor: www.meteo.hr