• hr
  • en
  • de
  • it

Odsukan prvi od dva broda s Marjana

Nakon više od pet mjeseci, koliko su "Krka", "Orebić" i "Vranjic", donedavni brodovi "Splitske plovidbe", nasukani na sjevernoj strani Marjana i slatinskoj plaži na Čiovu, odsukavanje prvoga broda, marjanske "Krke", danas se privodi kraju.
Naime, više od mjesec dana nizozemska tvrtka "Marine Construct International" čekala je da formalno postane vlasnik nasukanih brodova, a nakon što su detaljno ispitali stanje i izradili svu potrebnu dokumentaciju, krenuli su s poslom. Na odsukavanju "Krke" radilo je dvadesetak ljudi, većinom naših radnika i dijelom Nizozemaca, a nakon 10 dana krpanja pukotina prvi dio posla je završen, te je u tijeku provjera plovnosti.
- Osim pukotina na trupu, zatvorili smo i druge otvore, između tankova i teretnih prostorija. Dakle, krpali smo ga ispod mora. Na pedesetak metara od obale ćemo kontrolirati jesu li sve pukotine zakrpane, a tu će ga, kao što je i najavljeno, pridržavati četiri velika betonska bloka dok ne bude spreman za privezivanje na dogovorenoj poziciji - potvrdio nam je Neno Mikačić iz "Marine Construct Internationala".
"Krka" je, dakle, odsukana, uskoro će i "Orebić", a najteži posao odradit će se u Slatinama. Za konačno micanje "Vranjica" koristit će se hidraulični uređaji za potezanje, a sve bi trebalo biti gotovo do 1. listopada. Gdje će se odsukani brodovi smjestiti još se ne zna, jer tek predstoji dogovor s Lučkom upravom, ali jedno je sigurno, čekaju se kupci koji će ruzinavu veteransku flotu odvući u rezalište.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr