• hr
  • en
  • de
  • it

Odlazi li Ultra u Španjolsku?

Hoće li Split 2017. ostati bez svoje zlatne koke, jednog od najvećih svjetskih festivala elektroničke glazbe, koji je protekle tri godine bio dragulj turističke sezone u gradu?

Nažalost, kako stvari stoje, famozna Ultra Europe mogla bi već dogodine promijeniti svoju adresu i napustiti Hrvatsku, a time i osiromašiti blagajne brojnih hotela, privatnih iznajmljivača, ugostitelja i svih onih koji žive od turizma, kao i države same jer, budimo realni, ono što bi se zaradilo u tih nekoliko dana često je bilo dvostruko, trostruko, pa i više od toga, u odnosu na druge datume u srcu sezone.
Prema nekim procjenama, samo prošle godine oko 150 tisuća partijanera ostavilo je za sobom 50-ak milijuna kuna.
- Direktor Ultra Europe, Nikola Bušljeta, upravo je u Miamiju i pregovara oko potpisivanja ugovora o kojem ovisi hoće li Split i Hrvatska ostati domaćin Ultra Europe i u 2017. godini ili neće. Iako nije tajna da direktor želi zadržati festival u Hrvatskoj, svake godine to postaje sve veći izazov jer i druge zemlje iz EU-a nude vrlo primamljive financijske aranžmane prema Ultri Worldwide - kazao nam je Igor Roki, jedan od suvlasnika Ultra Europe festivala.

Nas je zanimalo što bi grad Split i Hrvatska mogli učiniti, a što bi eventualno, pripomoglo da Ultra ostane u Gradu pod Marjanom.
- I Grad Split i Vlada RH trebali bi više investirati u ovaj projekt. Također, trebali bi podići svijest da Ultra, kao globalno slavan brend, ima mogućnost donijeti enormne financijske i marketinške blagodati za svaku zemlju koja je ugosti - odgovorio nam je Roki.
- Dok ne dobijemo neko službeno očitovanje o odlasku Ultre iz Splita, teško mi je komentirati tu vijest - kazao nam Ivo Baldasar, gradonačelnik Splita, napomenuvši da je Grad u vrlo prijateljskim odnosima s organizatorima.
- Oni su nas još od prvog kontakta upozorili da ovo nije projekt koji će trajati vječno jer je njihova poslovna strategija da se neprestano nastoji unijeti dašak novosti. Njihova klijentela jednostavno stalno traži nešto drukčije i uzbudljivo. Čuo sam i ja da se spominju Barcelona i Rim kao moguće nove destinacije, a nama se zaista teško uspoređivati s njima - objasnio nam je Baldasar.

Gradonačelnik je istaknuo da je Grad i lani izišao u susret koliko je mogao, a to će napraviti i ove godine.
- Pomogli smo mi, a pomoglo je i Ministarstvo, koje je posebice prošle godine bilo široke ruke. Novi ministar turizma Anton Kliman također je već obećao pomoći. Dakle, radimo što smo u mogućnosti, no mislim da konačno rješenje ne ovisi niti samo o nama, niti o hrvatskim vlasnicima Ultre, već i o njihovim američkim partnerima i njihovim poslovnim strategijama - kazao je Ivo Baldasar te zaključno dodao:

- Mi smo sretni što su i ovoliko ostali, a ako ostanu još koju godinu, bit će super. U svakom slučaju, Ultra je već ostvarila dugotrajan pozitivan efekt za Split.
Može li osjećaj solidarnost sa sunarodnjacima odigrati ključnu ulogu u donošenju odluke, pitali smo organizatore, a oni su nam kazali da Hrvatska već ima posebno značenje za Ultra Europe festival jer su dvojica njezinih vlasnika ovdašnji ljudi.
- Solidarnost je prisutna tijekom cijelog ovog procesa pa su naši hrvatski partneri već mogli ostvariti financijsku dobrobit od prodaje Ultre - kazali su nam organizatori te napomenuli kako su i sada reagirali baš na intervenciju Roberta Pauletića, zamjenika ministra turizma čije mišljenje, kako kažu, cijene i respektiraju, a koji ih je molio da zadrže Ultru i 2017. u Hrvatskoj.
- Eto, igrom slučaja moj je rođak Igor Roki jedan od tri suvlasnika Ultra Europe - otkrio nam je Pauletić i dodao:
- Poznajem i drugog suvlasnika, gospodina Bušljetu. Sasvim sam slučajno od rođaka Igora doznao da je već pripremljen novi predugovor kojim bi se Ultra Europe od 2017. preselila na drugu destinaciju, otišla iz Splita i Hrvatske, a naši bi suvlasnici prodali 50 posto udjela moćnom novom investitoru.
Vidio sam taj predugovor na rođakovu laptopu, u njegovu restoranu "Lido" u Zagrebu, bilo je to prije desetak dana. Užasnuo sam se kad sam čuo za tu vijest, jer znam što bi odlazak Ultre značio za Split i Hrvatsku. Stoga sam, nije me sram priznati, molio i preklinjao svoga rođaka, a kasnije i njegova partnera Bušljetu, da promijene tu odluku. Obećali su mi da će zasad zaustaviti opciju odlaska iz Splita i smatram da sam time već mnogo učinio za interese grada i države. Razumljivo je da se ubuduće moram osobno izuzeti iz bilo kakvih službenih pregovora između Ministarstva turizma i Ultre, da ne bih došao u sukob interesa - naglasio nam je Pauletić.
A kako će se situacija konačno rasplesti trebali bismo doznati uskoro, odnosno već nakon povratku direktora Bušljete iz SAD-a, kad će se u Zagrebu održati konferencija za medije na kojoj će vlasnici Ultra Europe iznijeti detaljne planove za ovogodišnji festival, ali i odgovor ostaje li Ultra i 2017. u Hrvatskoj.

Izvor: www.slobodnadalmcija.hr