• hr
  • en
  • de
  • it

Odakle naftna mrlja u lučici na Stoji?

U četvrtak poslijepodne duž lučice na Stoji, podno Baraka, uočena je naftna mrlja, o čemu nas je obavijestio čitatelj. Da se obalom doista razvlačila tamna masa, uvjerili smo i mi na terenu, iako razmjerii nisu bili veliki. Miris, karakterističan za naftu, osjećao se u zraku.
Upit tko se krije iza ovog mogućeg zagađenja Pulskog zaljeva proslijedili smo najizglednijim krivcima, obližnjoj tvornici cementa i Tehnomont-brodogradilištu Pula. Kako smo saznali od Ive Bilić-Zuban, glasnogovornice cementare, provjerom nije utvrđeno da su oni uzrokovali bilo kakvo ispuštanje nafte u more. Gotovo jednak odgovor dobili smo i u Tehnomont-brodogradilištu od Miljenka Brnića.

- Trenutno nemamo niti jedan brod na nekom ozbiljnijem remontu koji bi eventualno mogao ispustiti nešto nafte u more. Osim toga, mi imamo separatore i pazimo da ne bi nešto iscurilo. Međutim, jučer je bila neka burica i moguće je da je zagađenje došlo i izvan zaljeva, s lukobrana, te da nije izvorno nastalo u Pulskom zaljevu, istaknuo je Brnić.
U razgovoru s Mariom Brljafom, koji je član tamošnjeg Sportskog ribolovnog društva "Barakeri", a ujedno na tom dijelu ima i obrt, saznajemo da se najvjerojatnije radi o masti sa saonica Uljanika, odnosno s navoza. I doista, u petak je zagađenje bilo gotovo nevidljivo, odnosno crnjeli su se tek grumeni vidljivi duž obalnog zida.

- Moguće je da je to stajalo duže vrijeme na drugoj strani zaljeva, na Katarini i uslijed burina stiglo na ovus tranu. Ili je pak moguće da je netko vani ispustio naftu i drugu prljavštinu pa je to stiglo ovamo, rekao je Brljafa .Dodao je i da sportsko-ribolovno društvo koje ovdje djeluje i čijih stotinjak članova na vezu ima 30-ak brodica, pomno prati i registrira svako zagađenje.

Službenu dojavu o zagađenju nije dobila niti Lučka kapetanija Pula. Kako saznajemo od vršitelja dužnosti lučkog kapetana Lucija Toffettija, nikakva dojava učetvrtak nije stigla o zagađenju, a da jest, oni bi obavili nadzor.
- Odgovorno mogu reći da nismo ništa zaprimili. A iako je najlakše optužiti Uljanik ili neku drugu firmu, možda je netko mijenjao ulje u autu i izlio u kanalizaciju pa je to isplivalo u zaljevu. Također, bile su kiše, a dogodi se da upravo nagle bujice operu kanalizaciju i sve to završi u moru, ustvrdio je na kraju Toffetti.

Izvor: www.glasistre.hr