• hr
  • en
  • de
  • it

Od smeća očistili valove gradske lučice

Ronilački klub Sveti Roko iz Bibinja, u sklopu Festivala znanosti 2014., organizirao je izložbe, predavanja i eko-akciju u gradu Pagu te na taj način i ime Paga stavio na kartu festivala znanosti.
Naime, Festival znanosti se održava istovremeno u više gradova Hrvatske i osnovna ideja Festivala je da se raznim prezentacijama, izložbama i događanjima znanost približi svakodnevnom življenju i ljudima koji po svom profesionalnom opredjeljenju nisu usko vezani uz znanost. Isto tako želi se približiti učenicima i studentima koji bi mogli postati znanstvenici. U toj sinergiji zajedničke suradnje bi se zapravo trebalo naći koristi, kako za znanost, tako i za laike te na taj način znanost udomaćiti u što više domova i demistificirati određene grane znanosti te u nju privući što veći broj mladih ljudi željnih znanja i učenja.
RK sv. Roko je u suradnji sa Sveučilištem, Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije, Arheološkim muzejom Zadar i gradom Pagom izabrao temu "Blago skriveno pod valovima" te je u Kneževom dvoru u Pagu 11. travnja otvorena izložba podmorskih fotografija i malakološka izložba članova RK sv. Roko koje su popraćene s dva vrlo zanimljiva predavanja.
U subotu je u gradskoj lučici održana ekološka akcija čišćenja podmorja pod nazivom "Očistimo valove" u kojoj su sudjelovali ronioci RK sv. Roko, RC Kuboušek Adria Pag, RC Foka Šimuni i ronioci Javne vatrogasne postrojbe Zadar uz asistencije Udruge Bataja Pag i gradskih komunalaca, a u isto vrijeme se održavalo prvenstvo SRD Orada Pag u udičarenju. Nakon akcije i natjecanja gradonačelnik Paga sve je sudionike počastio zajedničkim ručkom u prostorijama DVD-a Pag. Na Maunu je za sve sudionike, uz pomoć RC Foka Šimuni i RC Kuboušek Adria Pag, organiziran popodnevni zaron.

Izvor: www.zadarskilist.hr