• hr
  • en
  • de
  • it

Od pogonskih motora do venecijanske Serenelle

"Naš grad sigurno većinu svoga razvoja, ukoliko izuzmemo doba rimske antike, duguje upravo brodogradnji. Veseli me puna knjiga narudžbi Uljanik Grupe, izvrsni rezultati Tehnomonta, zbog čega će i proizvođači brodske opreme imati pune ruke posla", kazao je u srijedu pulski gradonačelnik Boris Miletić na otvaranju Pula Boat Faira - 6. Međunarodnog sajma brodske opreme i brodova koji se do 17. ovog mjeseca održava u marini Veruda.
- Ovaj sajam je susret profesionalaca koji najviše i najbolje znaju o brodogradnji u Hrvatskoj. Sajam smo kreirali želeći da Pula, kao grad višestoljetne brodogradnje, bude mjesto koje će promovirati znanje u suvremenom svijetu i sve ono što brodogradnja Hrvatskoj znači, rekla je Jasna Jaklin Majetić, predsjednica HGK - Županijske komore Pula.

Svjetske premijere
Livio Bolković, predsjednik Strukovne grupe proizvođača brodske opreme HGK - Županijske komore Pula, ujedno i direktor tvrtke Motortech Consulting, koja je izvršni organizator sajma, najavio je nekoliko svjetskih premijera na Pula Boat Fairu.
- Ovogodišnji sajam najbliži je onoj prvotnoj ideji s kojom smo krenuli u njegovu realizaciju, a to je da bude prvenstveno sajam brodske opreme, rekao je Bolković. U toj profilaciji sajma pomogla im je, istaknuo je, Uljanik Grupa.
Valerio Drandić, kao predstavnik Istarske županije, poručio je da "iako su iza nas teške i krizne godine, vi ste uspjeli opstati i nadam se u budućnosti i rasti".
- Zemlje i regije koje su orijentirane na pomorstvo i nautiku, kao što je Istra, nezaobilazno moraju imati ovakve manifestacije. Ovo su mjesta gdje svi profitiraju. Vjerujem da i Pula Boat Fair čini Pulu prepoznatljivom destinacijom nautike i nautičkog turizma, kazao je Drandić.

Nova i rabljena plovila
Na Pula Boat Fairu prisutno je 59 izlagača. Pod šatorom su izloženi vanbrodski i unutarnji motori te ostala brodska oprema. Na vanjskom, pak, dijelu 15-ak tvrtki predstavlja plovila i usluge vezane za tu branšu. Na moru i kopnu izloženo je nešto više od 40 novih i rabljenih plovila. Svojim se jedrilicama za čarter predstavlja i tvrtka u vlasništvu marine Veruda. Pažnju posjetitelja posebno plijeni drvena brodica Serenella kojom se po Venecijanskoj laguni voze bogati gosti luksuznih hotela. Kvarnerplastika iz Rijeke izlaže svoje šestmetarsko plovilo s ugrađenim pogonskim elektromotorom pulske tvrtke Tema.

Izvor: www.glasistre.hr