• hr
  • en
  • de
  • it

Od petka ponovno povezani s otocima i Zadrom

Potvrđena je informacija koja je objavljena na web stranicama pulske Turističke zajednice da od petka, 17. srpnja, katamaran "Bišovo" ponovno povezuje Pulu i Zadar pomorskim putem. Potvrda je stigla iz Linijske nacionalne plovidbe d.d. koja održava ovu liniju, a koja će biti aktivna do 31. kolovoza.
Ipak, nije isto kao prijašnjih godina jer Bišovo neće ploviti iz Pule svakodnevno, već će prema Zadru isplovljavati ponedjeljkom, petkom, subotom i nedjeljom, i to isključivo u 16 sati. Na liniji do Zadra, pristajat će na Unijama, Malom Lošinju, Iloviku i Silbi. Karta od Pule do Zadra košta 220 kuna, a primjerice do Unija je 100 kuna, odnosno 120 do Malog Lošinja.
Usprkos tome što je linija potvrđena, iz Linijske nacionalne plovidbe do jučer nisu imali informaciju gdje će "Bišovo" pristajati, budući da je na njegovom "mjestu" sada hidroavion. Najvjerojatnije je stoga da će "Bišovo" pristajati uz Riječki gat, no potvrda te informacije očekuje se ovih dana.
Kako god, dobra je vijest da je linija ponovno uspostavljena, budući da je Pula, kao grad na moru, prošle godine bila potpuno pomorski izolirana od ostatka Jadrana. Bila je to naime jedina pomorska linija koja je Istru povezivala s kvarnerskim otocima i Dalmacijom. Do ukidanja, liniju je 2013. godine održavala Jadrolinija koja je tijekom te godine udvostručila cijene karata, a godinama unatrag to je radila Linijska nacionalna plovidba iz Splita koja je, eto, ove godine ponovno preuzela održavanje.
Linija je bila ukinuta, kako je tada pojašnjeno, zbog neisplativosti i manjka putnika. Pula i Istra, ali i kvarnerski otoci zajedno sa Zadrom, ostali su tako poprilično zakinuti jer je tom linijom prosječno bilo prevezeno nekoliko desetaka tisuća turista. Linija je, podsjetimo, većinom bila bazirana na jednodnevnim izletima na koje su hrlili i brojni turisti. U sezoni 2013. na katamaranskoj liniji Pula - Zadar prevezeno je ukupno 23 256 putnika.

Izvor: www.glasistre.hr