• hr
  • en
  • de
  • it

Od Hrvatske veću zaradu od turizma ima Švedska, Belgija...

Hrvatska je rekorder po udjelu deviznog prihoda u BDP-u. To je dvosjekli mač, jer u slučaju jeftinije konukrencije ili terorističke prijetnje, cijela struktura bi bila ugrožena.
Iako Hrvatska bilježi nove rekorde u turizmu, statistika otkriva da od njega ipak zaradimo manje nego neke zemlje za koje se ne mogu pohvaliti prekrasnom obalom i velikim brojem sunčanih dana. I to u zemljama koje su nam slične po veličini. Prema posljednjim podacima koje je obradila i priopćila Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska je 2015. godine od turizma uprihodovala 8,8 milijardi američkih dolara. Jedna Švedska je ostvarila 12,2 milijarde dolara, Austrija 18,3 milijarde, Belgija 11,7 milijardi, Nizozemska 13,2 milijarde, Portugal 12,6 milijardi, a jedan od glavnih konkurenata - Grčka: 15,7 milijardi dolara.  
Hrvatska je prema istim podacima zbog konstantnog rasta turizma ipak rekorder po udjelu deviznog prihoda u BDP-u. Čak 18,1 posto našeg BDP-a predstavlja spomenutih 8,8 milijardi dolara od turizma. To je i dvosjekli mač jer koliko god s jedne strane pomaže smanjivanju manjka u proračunu, to je s druge strane i rezultat relativno malog BDP-a.
Također, turistički prihodi nisu oni na koje se uvijek može sigurno računati. Dosad rastu i to je izvrsno, no u slučaju jeftinije konkurencije, eventualne terorističke prijetnje ili nekih drugih anomalija, cijela struktura bi bila ugrožen s manjim dolaskom turista.
HGK napominje da se ipak u hrvatskom turizmu isplaćuje ispodprosječna plaća jer čak četvrtina osoba dobiva plaću od 3500 do 4500 kuna, a to je zato što čak 60 posto zaposlenih ima srednju stručnu spremu. HGK podsjeća da je prošla godina srušila sve rekorde. Lani je ostvareno gotovo 15,6 milijuna turističkih dolazaka i 78 milijuna noćenja što je rast od 8,7 posto, odnosno devet posto. 

Izvor: www.24sata.hr