• hr
  • en
  • de
  • it

Od 68 marina u Hrvatskoj, samo je jedna s najvišom kategorijom

Doznaje se to iz Ministarstava turizma u povodu dodjele prvog rješenja prvoj marini za najvišu kategoriju ili '5 sidara' marini D-Mandalina u Šibeniku u vlasništvu turske Dogus grupe

U Hrvatskoj je prema podacima Ministarstva turizma ukupno kategorizirano 68 marina u kojima je ukupno gotovo 17 tisuća vezova, dok je mjesta za smještaj plovila na kopnu blizu 5,5 tisuća, a po novom samo jedna marina ima najvišu kategoriju ili u rangu pet zvjezdica, koja se od 2008. u Hrvatskoj naziva '5 sidara'.
Doznaje se to iz Ministarstava turizma u povodu dodjele prvog rješenja prvoj marini za najvišu kategoriju ili '5 sidara' marini D-Mandalina u Šibeniku u vlasništvu turske Dogus grupe.
Ta se marina osim sa 400 vezova, od čega 80 za mega jahte, može pohvaliti i iznimnom ostalom infrastrukturom za nautičare, koju će uz brojne sadržaje i usluge u srpnju iduće godine obogatiti i novi boutique hotel s wellnesom i drugom ponudom.
Sidra su u kategorizaciju marina u Hrvatskoj uvedena 2008. do kada su bile kategorije marina I, II i III, pri čemu su, kako ističu iz Ministarstva, bile kategorizirane ukupno 53 marine, od čega je najvišu ili kategoriju I imalo sedam marina. Kategoriju II nosilo je 26 marina, a III njih 20.
Nakon izmjene Pravilnika 2008. počinje kategoriziranje marina sidrima, a iz Ministarstva turizma napominju da bivše kategorije nisu ekvivalent sidrima nego je ta kategrizacija nešto drugačija pa je tako sidrima od tada do danas kategorizirano još 15 marina.
Oznaku 2 sidra ima sedam marina, 3 sidra četiri marine, dok 4 sidra nose tri marine, za koje iz Ministarstva kažu da su i među najkvalitetnijim, a to su marine Nautica u Novigradu, Admiral u Opatiji te ACI marina Split u Splitu.

Izvor: www.novilist.hr