• hr
  • en
  • de
  • it

Od 1. svibnja u škveru ostaje samo pola radnika

I dok su se jučer u dvorištu zgrade Trgovačkog suda u Zadru okupili radnici odavno već likvidiranih zadarskih poduzeća u znak podrške i suosjećanja s radnicima Nauta Lamjane, u apatičnoj i depresivnoj atmosferi njih 40 odrađivali su svoju smjenu.
- Neće Vam ovdje nitko ništa reći od straha. Jučer je Khan pozivao jednog po jednog radnika u kancelariju i prijetio otkazima. Govorio je mrtvo hladno: "ti od sutra više ne radiš", a sastavio je i popis prema kojem će od 1. svibnja na poslu ostati samo 20 radnika. Nitko ne zna tko je na popisu "preživjelih", a tko na onom "otpisanih" pa je nervoza među radnicima sve veća, rekao nam je jedan od radnika Nauta Lamjane u stečaju, a sličnu priču ponovilo je još nekoliko njih moleći da ih ne fotografiramo i da ih ne imenujemo.
Dok radnici Naute proživljavaju agoniju i odbrojavaju dan po dan do konačne odluke na Trgovačkom sudu o sudbini škvera i njihovih radnih mjesta, u znak podrške aktivno su se uključili predstavnici lokalne vlasti u Općini Kali. Načelnik Duško Vidov i predsjednik Općinskog vijeća Milan Pažek jučer su sazvali konferenciju za medije kako bi ukazali na važnost očuvanja proizvodnje u kaljskom škveru.
- Taj škver danas žele ugasiti, a on može biti budući rudnik zlata! Mi smo uvjereni da ovo brodogradilište ima perspektivu. Na žalost, bojim se da se tu umiješala politika pa da će naši zahtjevi za očuvanje proizvodnje ostati po ladicama nekih institucija. Tu imamo paradoks. Često čujemo ono "neka institucije rade svoj posao", a dok se to događa, pored nas prolaze neke druge stvari, i to bitne - rekao je Pažek.

Izvor: www.zadrskilist.hr