• hr
  • en
  • de
  • it

Očistili plaže na otocima i izradili skulpture

Izložba je nastala tijekom umjetničke kolonije na Silbi u sklopu platforme S.E.A Silba Environment Art

Maska od otpada
U četvrtak, 22. listopada, u 19,30 sati, otvara se izložba Garbage Epic u galeriji ZadART u Varoši. Izložba je nastala tijekom umjetničke kolonije na Silbi u sklopu platforme S.E.A Silba Environment Art, koju udruga Mavena održava na Silbi od 2010. godine.
- Ovim projektom želimo ukazati na sve veći problem otpada na našim otocima te ponuditi alternativno umjetničko riješenje kojim, osim što očistimo plaže pred sezonu, kreativno i afirmativno utječemo na ekološke probleme te edukativno djelujemo na generacije koje dolaze i njihovu svijest o različitim mogućnostima recikliranja otpada. Zbog jačanja svijesti o štetnosti otpada, vrijednostima recikliranja te uopće mogućnostima široke upotrebe materijala koji jednima budu beskoristan otpad, a drugima ideja za novo umjetničko djelo ili drugu upotrebu, umjetnička kolonija nakon čišćenja prikupljeni materijal transformira u umjetničke predmete, poručuju iz udruge.
Ove godine voditelj umjetničkog dijela kolonije bio je grafički umjetnik Nikola Vincelj - Jinks, koji je uz pomoć volontera kreirao nekoliko iznimnih umjetničkih djela, u poznatoj vlastitoj maniri facijalnih prikaza različitih plemenskih poglavica i ostalih nepoznatih prijatelja. Ovi likovi, nastali od starih ventilatora, pegli, plastičnih boca, stakla i odbačenih cipela dobivaju oči, uši i usta, dobivaju imena i ponovno oživljavaju stare predmete u potpuno novom ruhu dajući nam jasnu poruku o tome kako je svaki kraj zapravo novi početak.
Izloženi eksponati bit će tijekom trajanja izložbe ponuđeni na aukciji te će se donacije prikupljene aukcijom uložiti u organizaciju nove umjetničke kolonije na Silbi.

Izvor: www.zadarskilist.hr