• hr
  • en
  • de
  • it

Očekuje nas dobra turistička sezona!

Hrvatski turizam u 2018. godinu krenuo je s odličnom pozicijom stečenom u rekordnoj prošloj godini, što ga ovih dana dovodi na naslovnice svjetskih turističkih portala koji prognoziraju trendove i turističke tijekove ove godine.
Tako se na uglednom svjetskom turističkom portalu za profesionalce Tourism Industry Review News, čije je sjedište u Velikoj Bruitaniji, a svoje informacije za sve kontinente objavljuje na deset svjetskih jezika, Hrvatska našla u odabranom društvu uz Grčku i Španjolsku kao zemlja koja juri prema novim turističkim rekordima i u ovoj godini.
"Europski turistički uredi u Europi najavljuju izvrsnu novu poslovnu godinu u kojoj turizam ima odlične izglede za novi rast. Velika Britanija, Grčka i Hrvatska idu prema novim rekordima u turizmu", piše portal koji izravno dobiva oko 200 tisuća turističkih profesionalaca - pretplatnika u svijetu, a prate ga još stotine tisuća drugih, i nastavlja: "Čini se da Hrvatska želi ponovno povijesne rezultate u turizmu.
Ministar turizma Hrvatske kaže kako bi zemlja trebala ugostiti 20 milijuna međunarodnih posjetitelja 2018. godine, u usporedbi s 18,5 milijuna prošle godine. Hrvatska ove godine otvara 40 novih hotela, što dodatno proširuje hotelski kapacitet zemlje", piše portal i dodaje izjavu direktorice HTZ-a za Francusku Daniele Mihalić-Đurice, koja najavljuje napore za povećanje dolazaka turista u Hrvatsku u predsezonskim razdobljima, te posebno naglašava neotkriveni kontinentalni dio zemlje koji ima što ponuditi gostima.
Osim Hrvatske, koja na velika vrata ulazi u ovu poslovnu turističku godinu, Tourism Industry Review News kaže da Velika Britanija očekuje da će premašiti sve svoje planove u 2018. godini, prelazeći prvi put 40 milijuna međunarodnih posjetitelja. Grčka također iz 2017. godine izlazi s turističkim rekordom od 30 milijuna posjetitelja i porastom od sedam posto u usporedbi s prethodnim godinama, a u 2018. očekuje novi rast.
Španjolska se nada novim rekordima, jer je do studenog 2017. godine primila oko 77,8 milijuna posjetitelja, što je porast od devet posto. Unatoč terorističkom napadu prošlog kolovoza i političkoj situaciji, turizam u Kataloniji odupire se, pa će Barcelona godinu završiti sa 14,6 milijuna turista, odnosno šest posto više, dok ih je u cijeloj Kataloniji bio 19,1 milijun.
No, turistički radnici Katalonije nisu zadovoljni zaradom od turizma jer im je ona lošija za čak 10 posto zbog spuštanja cijena i akcijskih prodaja nakon terorističkog napada na Rambli. Odličnim rezultatima u prošloj godini nametnuo se i Portugal, koji je imao više od 21 milijun turista, odnosno 10 posto više nego prethodne godine, pa se tako Hrvatska našla u probranom društvu najboljih u Europi u 2017. godini.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Zagrebački sajam nautike. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16.02.2022. - 20.02.2022.
  •   18.03.2022. - 20.03.2022.
  •   23.02.2022. - 27.02.2022.

E-mail adresa: