• hr
  • en
  • de
  • it

O bušenju u Jadranu žele referendum u županijama uz more

Na inicijativu Akcije mladih održat će se tematska sjednica Skupštine zadarske županije o projektu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu, a prvi put će se iznijeti i zahtjevi Kluba nezavisnih vijećnika prema Vladi RH. Upravo to je bio povod za zajedničku konferenciju za novinare Kluba nezavisnih vijećnika s Jadrana i predstavnika Akcije mladih Zadar.
- Prijedlog zaključaka koji će krenuti od ovog tjedna na sva naša općinska, gradska i županijska vijeća je 1. zaustavite proceduru, 2. napravite poštenu studiju utjecaja na okoliš i 3. pitajte nešto ljude koji žive na ovim obalama. Nismo radikalni, ne tražimo da se zauvijek zanemari ta cijela priča, ali tražimo da procedura bude iole demokratska i iole kvalitetna. Na ovaj način ona to nije, rekao je Vjeran Piršić, nezavisni vijećnik iz Omišlja na Krku dodajući kako je potrebno provesti selektivni referendum o ovom pitanju u županijama koje se nalaze u zoni utjecaja, a upravo taj selektivni pristup drži demokratskim.
- Napisali su zakon koji njima paše, podijelili Jadran na 28 parcela i počeli dijeliti koncesije kao da ih dijele u vlastitiom dvorištu. Ideja da se dovodi potencijalno opasnu djelatnost u prostor gdje Hrvatska ima razvijene važne djelatnosti - gospodarstvo i turizam, je ideja koja nema veze sa zdravim razumom. Čovjek koji želi staviti platformu pokraj Kornata ili Mljeta nije normalan. On ima problem sa zdravim rasuđivanjem ili je korumpiran, zaključuje Piršić te dodaje kako je ono što Klub nezavisnih vijećnika traži od županijskih i gradskih vijeća to da se zaustavi proces istraživanja jer je patološki. Da je suprotno, Piršić kaže kako bi onda oni koji "guraju" projekt napravili procjenu utjecaja na okoliš te dodao kako je dokument koji je u javnoj raspravi u susjednoj Sloveniji i Italiji već odbijen što, naglašava Pirsić, dokazuje kako to nije normalan projekt i da nije napravljeno sve ono što je trebalo biti.
Kao treći ključni problem Piršić je iznio neobavještenost i ignoriranje predstavnička tijela - općinskih, gradskih i županijskih vijeća demokratski izabranih od građana prije donošenja ovako važne odluke.
Marijana Šešelja Botić upozorila je na cijeli niz odluka kojima se krše hrvatski zakoni te pozvala odgovorne na povlačenje i ostavke kao jedino prihvatljivo rješenje. Napomenula je kako se hrvatska javnost obmanjuje pričama o jeftinijoj nafti i plinu te upozorava kako će po sadašnjem projektu najveću zaradu imati strane korporacije, a hrvatski građani samo štetu.

Izvor: www.zadarskilist.hr