• hr
  • en
  • de
  • it

NP Krka obara sve rekorde: u prvih 8 mjeseci bilježi više od 700 tisuća posjeta

Nacionalni park Krka obara sve dosadašnje rekorde. Do danas ga je posjetilo više od 702 tisuće posjetitelja, što je porast od 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
- Tijekom prijašnjih godina bilježili smo konstantan porast posjećenosti u prosjeku od šest, sedam posto godišnje. Ova je godina po broju posjetitelja uistinu izuzetna jer od siječnja bilježimo rast od čak 18 posto, kaže Kata Župan, rukovoditeljica Odsjeka za odnose s javnošću NP Krka.
Zanimljivo je da se rekordni dnevni posjeti bilježe upravo proteklih dana. Sami smo svjedočili nesnosnim gužvama na Skradinskog buku, temeljnom fenomenu parka. Može li se dogoditi da će se zbog takve navale na Krku ubuduće morati unaprijed najaviti dolazak? U NP za sada ne pomišljaju na to, ali ističu:
- Javna ustanova „Nacionalni park Krka", po našim saznanjima, prvi je park koji je u suradnji s Institutom Ruđer Bošković napravio studiju „Prihvatni kapacitet okoliša za posjetitelje Nacionalnog parka Krka" kojom je utvrđen maksimalan broj posjetitelja na pojedinim lokalitetima koji su otvoreni za posjećivanje u parku s mogućnostima razvoja bez utjecaja na okoliš. Upravo s tom namjerom JU „NP Krka" proteklih je godina usmjerila napore na rasterećenje Skradinskog buka, najpoznatijeg i najposjećenijeg slapa u parku Krke, te vremensku i prostornu disperziju posjetitelja na srednji i gornji tok Krke.
Kao rezultat tog rada uređene su i otvorene nove poučno-pješačke staze (Stinice - Roški slap - Oziđana pećina, Brnjica - korito Čikole, staza Ključica, staza Bilušića buk, Uz Ploču, Rupe - Rogovo), vidikovci (Krnići Gornji, Bilušića buk, Rogovo), sadržaji (arheološka izložba in situ u Oziđanoj pećini, objekt Stinice, izložbe, ispostava u Drnišu) te su u fazi realizacije brojni novi sadržaji poput Lugareve kuće, Eko kampusa Puljane, prihvatnog centra u Laškovici, Kistanjama i na Lozovcu i drugim lokacijama - kaže Katja Župan.
Zbog novih mogućnosti brojni posjetitelji upoznaju uzvodne lokalitete na Krki, gdje također bilježimo porast pa je primjerice Visovac posjetilo čak 30 posto izletnika više, Roški slap 43 posto posjetitelja više, Burnum, manastir Krka i Eko kampus Puljane 17, dok je izletnika brodom za manastir Krka 45 čak posto više u odnosu na isto razdoblje 2014. godine - ističu u NP Krka.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/