• hr
  • en
  • de
  • it

Novu marinu na Žnjanu nude Turcima

Ljuta se bitka vodi oko splitskog područja Trstenik-Radoševac, u javnosti kolokvijalno znanog kao Žnjan, a sasvim neočekivano zakuhalo je i u neposrednoj blizini nekontroliranog ugostiteljskog kaosa, na predjelu Duilovo.

U pitanju je marina, veliki, blještavi projekt koji su javnosti prezentirali udruženi poduzetnici Juroslav Buljubašić i Zvonko Kotarac još prije desetak godina, a koji je potom pao u zaborav. Međutim, posjet turskih investitora iz Dogus grupe i diskretni razgovori o mogućim ulaganjima raspalili su strasti i pokazali da je ideja o marini za megajahte s urbanim vrijednostima, od nove rive do niza ugostiteljskih sadržaja i hotela, i dalje vrlo aktualna.
"Još u svibnju 2007. godine iskazali smo interes za dobivanje koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra, koja bi obuhvaćala gradnju od važnosti za Republiku Hrvatsku, a ne samo za Split i županiju. Osnovni problem od samog početka bio je to što nasuti plato za svrhu dolaska pape Ivana Pavla II. nije bio obuhvaćen prostornoplanskom dokumentacijom jer nije bilo interesa ovlaštenih institucija da se riješi status prostora, a što je dovelo do nemogućnosti realizacije bilo kakvih projekata te je prostor prepušten ništavilu", stoji u dopisu koji su spomenuti splitski investitori ovih dana uputili splitskom gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari nakon informacije da je u razgovoru s čelnicima Dogus grupe bilo spomena i o marini.
Prošlo je deset punih godina, ali ne baš uzalud. Tvrtka koju su osnovali preuzela je rizik i išla tako daleko da je o svojem trošku financirala izradu važnog i preko milijun kuna vrijednog dokumenta "Predstudija za izradu programa urbanističko-arhitektonskog natječaja žnjanskog platoa - gradski projekt Duilovo". Spomenuta studija je u posjedu Grada Splita još od 2008. godine.
Iniciran je upis ažuriranih podataka u zemljišne knjige i katastar, kontaktirane su sve vlade od 2007. do danas, svi splitski gradonačelnici, tražila se provedba javnog prikupljanja ponuda za dodjelu koncesije, iniciralo se raspisivanje međunarodnog natječaja za ciljani prostor koji je trajao od 30. listopada 2008. do 16. veljače 2009. na kojem su izabrana tri jednakovrijedna projekta. Splitski investitori bili su zainteresirani za financiranje izgradnje prvonagrađenog natječajnog rada.
"Vlada RH savjetovala nam je što napraviti kako bi taj prostor uopće mogao biti dan u koncesiju. Mi smo sve financirali iz svojih sredstava, mada je prostor od iznimnog interesa i za Republiku Hrvatsku", pišu splitski investitori splitskom gradonačelniku.

Samo su se dvije promjene dogodile u međuvremenu. Tvrtka "Marina Žnjan" preimenovana je u "Marina Duilovo" i nema više dva ravnopravna suvlasnika, nego tri. Buljubašiću i Kotarcu kapitalom se pridružio Slavko Gotovac, zatajni splitski poduzetnik koji "ne voli kredite", ali ima izniman financijski potencijal.
Gotovac u šest tvrtki zapošljava više od 200 ljudi, proizvodi i izvozi rolete za kasina (godišnje 10 milijuna eura), slovi za možda najvećeg vlasnika nekretnina u Hrvatskoj i mjesečno od rente ubire 150.000 eura (kupio je sve poslovne prostore Brodomerkura osim poslovne zgrade), a snažno ulazi u turizam s kapacitetom od četiri luksuzne vile i više od stotinu apartmana.
Tri iznimno potentna investitora udruženim snagama spremni su za veliku investiciju. Samo se gradnja marine procjenjuje na više od 50 milijuna eura.
- Nije nam jasno kako je moguće da Grad Split ovako vrijedan prostor nudi strancima i stranom kapitalu, a za taj su projekt već preko deset godina zainteresirani domaći ljudi s domaćim kapitalom? Zašto se i dalje ignoriraju dugogodišnji planovi, projekti, natječaj i pregovori koji traju više od desetljeća? - pita se Slavko Gotovac.
Nečinjenju na Žnjanu i Duilovu, čini se, ipak je došao kraj. Granice pomorskog dobra konačno su ucrtane nakon odbijanja jedne žalbe na Upravnom sudu. Marina s 400 vezova ušla je i u prijedlog izmjena GUP-a, koje bivše Gradsko vijeće nije stiglo usvojiti.
Najavljeno je skoro urbanističko uređenje žnjanskog platoa. No, hoće li Grad uzeti 150.000 četvornih metara žnjanskog platoa u koncesiju pa ga uređivati i potom davati u potkoncesije, ili će Županija plato direktno davati u koncesije privatnicima?
Kod ove koalicijske vlasti još nije jasno što namjeravaju s pomorskim dobrom na Žnjanu. Željko Kerum je u predizbornoj kampanji najavljivao da će uknjižiti Žnjan u zemljišne knjige i Grad Split treba od države to dobiti u vlasništvo.
Opara je zagovarao samo primjenu zakona i najavio da ga prije svega zanimaju sugrađani koji će se tamo rekreirati, kupati se i baviti se sportom, a tek potom turisti i velika klijentela. Dakle, primijeniti Zakon, donijeti plan i nastojati uskladiti što je god moguće s tim planom - govorio je sadašnji gradonačelnik.
Točno iznad željene marine za megajahte Zvonko Kotarac je, izvan granice pomorskog dobra, upravo započeo gradnju velikog hotela s pet zvjezdica, a zajedno s partnerima želi uložiti u nove atraktivne sadržaje na oko 25 hektara zemljišta i 55 hektara morskog pojasa.
Najavljuju da će njihova tvrtka "Marina Duilovo", ako bude potrebno, poduzeti i sve pravne korake za zaštitu svojih interesa, kao i dosad uloženih višemilijunskih sredstava.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr