• hr
  • en
  • de
  • it

Novo lice Baške na Krku

Ugovorom između Općine Baška i tvrtke »MVA - Mikelić Vreš ahitekti«, projekt uređenja obalnog pojasa bit će »razbijen« na više etapa, budući da se radi o ambicioznom i financijski zahtjevnom preuređenju jednog od najatraktivnijih i najfrekventnijih dijelova Baške, obalnog poteza dužine 900 metara
Potpisivanjem Ugovora o izradi projektne i tehničke dokumentacije uređenja obalnog pojasa naselja Baška, slijedom kojeg će predstavnici zagrebačke arhitektonske tvrtke »MVA - Mikelić Vreš Ahitekti« krenuti s projektnom razradom njihova, još lani odabranog (i nagrađenog) rješenja, započela je nova etapa ambicioznog plana sveobuhvatnog preuređenja jednog od najatraktivnijih i najfrekventnijih dijelova Baške. Stavljanjem potpisa na ugovor zahvaljujući kojemu bi tijekom ove godine Bašćani »na ruke« trebali dobiti potpuno razrađen izvedbeni projekt transformacije njihova obalnog pojasa u još ljepši, funkcionalniji i javnim potrebama prilagođeniji prostor, učinjen je velik iskorak na putu realizacije jednog od najambicioznijih projekata aktualne općinske uprave. Ona se, u suglasju s javnim mnijenjem te uz pomoć predstavnika Društva arhitekata Rijeke koji su im pomogli u provedbi međunarodnog arhitektonskog natječaja, pred nešto više od godinu dana odvažila krenuti u tako bitan, ali i zahtjevan projekt.
- Sklapanjem ovog ugovora s Marinom Mikelićem i Tomislavom Vrešom, autorima projekta odabranog između čak 12 na natječaj pristiglih idejnih rješenja, formalno krećemo u 1,5 milijuna kuna »težak« postupak projektantske, odnosno izvedbeno-dokumentacijske razrade idejnog rješenja kojeg je naša javnost lani imala priliku vidjeti i detaljno upoznati zahvaljujući izložbi odabranog rješenja i njegovih vizualizacija, održanoj još u ožujku prošle godine u galeriji »Zvonimir«, rekao je jučer bašćanski načelnik Toni Juranić. A ono što su i autori projekta, ali i njegovi investitori - predstavnici Općine Baška - jučer također posebno isticali, jest i to da će netom sklopljenim ugovorom projekt budućeg uređenja obalnog pojasa Baške biti »razbijen« na više etapa. To i ne čudi obzirom da se radi o prilično velikom i financijski zahtjevnom planu koji bi, kažu to zasad još uvijek »okvirne procjene« samih arhitekata, u izgradnji mogao stajati oko 25 milijuna kuna.
Ne treba posebno objašnjavati koliko je projekt, za kojeg ćemo u narednim mjesecima dobiti sve potrebne »papire« i dozvole, bitan za Bašku, sve njene žitelje, ali i ukupni turistički imidž našeg mjesta, napomenuo je Juranić istaknuvši da će, nakon što narednih mjeseci arhitekti kažu »svoju posljednju« i zgotove projektnu dokumentaciju nužnu za gradnju, lokalna uprava u skladu sa svojim mogućnostima pristupiti faznom pokretanju realizacije zahvata na pojedinim segmentima bašćanske Palade, uzimajući u obzir i važnost, značaj, ali i financijski teret nekih drugih, za Bašćane također bitnih kapitalnih projekata koji će u bližoj budućnosti opterećivati lokalni proračun.
Podsjetimo, projekt koji »zahvaća« cjelokupnu bašćansku obalu proteže se od Vele rive, odnosno lukobrana, pa sve do početka Vele plaže i lokaliteta na kojem se nalazi spomenik jednom od utemeljitelja bašćanskog turizma - Emilu Geistlichu. Zona koju će slijedom sklopljenog ugovora sad »razraditi« uspješni arhitektonski dvojac, »pokriva« obalni potez ukupne duljine 900 metara, zonu obuhvata od čak 33,3 tisuće četvornih metara, od kojih je 15,2 tisuća na kopnu.

Redom pozitivne javne reakcije
Mještani ovog lijepog otočnog mjesta sa svim aspektima našeg arhitektonsko-urbanističkog rješenja imali su se priliku upoznati lani putem izložbe u galeriji »Zvonimir«, ali i prezentacije pred prilično velikim auditorijem, naglasili su arhitekti Mikelić i Vreš, istaknuvši da su ih tom prigodom razveselile redom pozitivne javne reakcije. To je vrlo bitno, obzirom da razgovaramo o uređenju javnog prostora, odnosno područja koje mora »slijediti« potrebe, želje i htijenja ljudi koji na tom prostoru žive. Naravno, bilo je konstruktivnih kritika i dobrohotnih sugestija koje ćemo u postupku koji je pred nama, a u suradnji s naručiteljima, nastojati uklopiti u finalno rješenje, naravno, držeći se temljenih odrednica našeg projekta kojeg je i stručni ocjenjivački sud ocijenio najboljim, zaključili su Mikelić i Vreš.