• hr
  • en
  • de
  • it

Novigrad prepoznat kao tipično mediteransko mjesto za odmor

U posljednjih nekoliko godina gosti hvale čistoću plaža i grada, bogatu vegetaciju, ulaganje u infrastrukturu, povijesnu jezgru, ljubaznost ljudi i osoblja te vizure grada koji čuva izgled pravog primorskog, odnosno mediteranskog mjesta za odmor. Zato nam se sve više, iz godine u godinu mnogi turisti i vraćaju, kaže direktorica Turističke zajednice Novigrada Vesna Ferenac. Smatra da svi u Novigradu mogu biti izuzetno zadovoljni ovogodišnjim postignućima u svih proteklih osam mjeseci jer su u odnosu na prošlu godinu ostvareni vidno bolji rezultati. Novigradsko područje bilježi rast od devet posto u noćenjima i sedam posto u dolascima turista u odnosu na lani.

Slovenci najbrojniji

- Na vrhu pet top zemalja po brojnosti je Slovenija čiji gosti čine 33 posto svih novigradskih gostiju ove godine, osam posto više nego lani. Drugo mjesto pripada gostima iz Njemačke čiji je udio 28 posto, odnosno 17 posto više nego prošle godine. Slijede Austrijanci sa 17 posto udjela i povećanjem od 16 posto u odnosu na lani, a četvrti su Talijani sa šest posto udjela i povećanjem od pet posto. Peti su Nizozemci s četiri posto udjela te povećanjem noćenja u usporedbi s lani od jedan posto. Ono što nas posebno raduje je povećanje broja gostiju na svih deset top tržišta Europe, od čega bih osobito istaknula evidentan porast gostiju od 15 posto iz Češke i 13 posto iz Slovačke. Raste i broj domaćih gostiju, kaže Ferenac.
Od ukupnog broja noćenja koje je na dan 31. kolovoza premašilo cifru od 1.090.334, na privatni smještaj otpada 180.800 registriranih noćenja, a to je čak 11 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Povećani su i smještajni kapaciteti privatnih iznajmljivača, ali je najveći broj noćenja ostvaren u kampovima (Mareda, Sirena i Kastanija), zatim hotelima, privatnom smještaju te ostalim smještajnim objektima (obrti i tvrtke koje se bave iznajmljivanjem soba i apartmana), a peto mjesto zauzima nekomercijalni smještaj, odnosno vlasnici kuća i stanova za odmor.
Prije neki dan prezentiran je javnosti novi projekt dogradnje depandanse s tri zvjezdice obiteljskog hotela Cittar koji će biti 45 posto sufinanciran bespovratnim sredstvima iz EU-fonda za regionalni razvoj. Takvih malih i obiteljskih hotela u Novigradu je čak pet, što je prava rijetkost za tako male sredine, ali i potvrda da se podupire privatno poduzetništvo u gradu.
- Novigrad kao malo turističko središte ima čitav niz posebnosti, a zasigurno je interesantna činjenica da imamo 224 ležaja u privatnim, malim i obiteljskim hotelima od kojih neki imaju i četiri zvjezdice. Raduje nas činjenica da se turistička privreda razvija i u tome smjeru jer mali i obiteljski hoteli, osim što stvaraju dobit obiteljima, popunjavaju radna mjesta lokalnom radnom snagom čime se smanjuje broj nezaposlenih. Ovakvi poduzetnički potezi obitelji Cittar ili novi zahvati koje planira obitelj Fattori ulaganjem u Villu Rainer zaslužuju našu podršku jer poznat je trend da u posljednjih desetak godina mali i obiteljski hoteli postaju jedan od najtraženijih turističkih proizvoda na hrvatskom tržištu. Oni su ujedno i primjer održivog razvoja u lokalnoj zajednici, komentira Ferenac.

Izvor: www.glasistre.hr